Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dejte jim prázdniny

Většina z nás si to ze školy dobře pamatuje, pravidla jsou stále stejná. Blíží se Vánoce, s nimi prázdniny, jenže kalendář je zrádný a proměnlivý. Někdy přinese jackpot v podobě celých dvou volných týdnů, jindy černého Petra, když se svátky kryjí s víkendem.

Letos potrvají jen sedm dnů plus dva víkendy. Tedy nejkratší možnou dobu, o tři dny méně, než když kalendář vyjde pro školáky dobře.

Chvíli byla naděje na změnu, to když po volbách pětikoalice slíbila prázdniny prodloužit. Starý ministr školství je ale proti a tomu novému nápad rozmluvil.

Je to prazvláštní rozhodnutí – v době, kdy je země opět v nouzovém stavu a nápor na nemocnice kulminuje. Jistě, poučili jsme se, už ctíme rozumný úzus, že vzdělání by se mělo škrtit až jako poslední. Děti byly doma až moc, argumentuje ministerstvo, k žádným dalším omezením se nikdo ve vládě nemá, takže do školy se půjde řádně do posledního dne.

Bazírovat na oněch třech dnech je ale zbytečně umanutý pohyb ode zdi ke zdi. Bilance přínosů a rizik vychází jasně pro volno. Předprázdninové dny patří ve školách k těm volnějším, takže strachovat se o zmeškanou látku není třeba. Neobstojí ani námitka, že zdravotníci nemají kam dát děti. Od druhého stupně si školáci doma poradí sami a pro ty menší lze zajistit speciální servis jako na jaře. Navíc – plné školy doktorům a sestrám na JIP nepomohou, naopak jim vyrobí další problémy. Ve středu budou děti ve školním kolektivu, v pátek usednou ke štědrovečerní večeři. Přijdou-li i prarodiče,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].