Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Lékař, nebo občan?

Zdravotníci pod náporem čtvrté vlny řeší, zda je povinné očkování správná cesta

Očkování v Kongresovém centru, Praha • Autor: Matěj Stránský
Očkování v Kongresovém centru, Praha • Autor: Matěj Stránský

Chodby kyjovské nemocnice, která je v současné době jednou z nejpostiženějších poslední epidemickou vlnou, působí ve čtvrtek těsně po čtvrté hodině odpoledne klidným dojmem. Ve většině z nich se nesvítí a personál ani pacienti po ní prakticky nechodí. Ticho a klid vezmou za své, až když se otevřou dveře na anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO).

Na tomto oddělení pro těžce ohrožené pacienty má nemocnice v současné chvíli už jenom jedno jediné volné lůžko z celkových čtrnácti. Ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl proto pro svůj špitál vyhlásil stav hromadného postižení, což znamená, že nemocnice za chvíli nebude schopná umísťovat těžce ohrožené pacienty na odpovídající místo a nebudou se o ně moci starat pro ARO vyškolení lékaři.

Už zbývá jen jedno volné lůžko. (ARO v kyjovské nemocnici) • Autor: Matěj Stránský
Už zbývá jen jedno volné lůžko. (ARO v kyjovské nemocnici) • Autor: Matěj Stránský

Zdravotní sestry se střídají u postelí a obstarávají pacienty. Nástěnku kromě povzbudivých přání zdobí také rozpis směn do konce roku. Neobsazených zatím zůstává pouze pár dní, mimo jiné Štědrý den a Silvestr. Na oddělení jsou víc než cokoli jiného znát na tvářích zdravotníků i zdravotnic emoce, které zdravotnický personál pod covidovým náporem hlavně v této poslední vlně vykazuje: frustrace a únava.

Do podobného stavu se už dostává či v nejbližších týdnech ještě dostane pravděpodobně většina nemocnic v Česku. A zdravotníci často hovoří o tom, že pokud by se nechalo očkovat více lidí, nebyla by lůžka dnes tak plná. Debata o tom, zda tedy nezavést povinné očkování, kterou svým rozhodnutím odstartovalo Rakousko a v minulém týdnu také premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), nutně probíhá i mezi zdravotníky.

Společenské a zdravotnické škody

Primář kyjovského ARO Jiří Vyhnal si přes kritický stav svého oddělení myslí, že očkování by povinné být nemělo. „Lékař ve mně by samozřejmě řekl ano, občan by ale řekl ne. A spíš převažuje názor občana,“ říká už po skončení směny primář. Zdůrazňuje, že z medicínského hlediska je záhodno, aby proočkovanost byla stoprocentní. „Ale z hlediska společenského by podle mého názoru taková direktiva mohla způsobit škody, které pozitiva očkování převáží.“

Nad popíračstvím, jak říká, se v demokratické zemi nedá zvítězit. „Můžete s takovými lidmi maximálně diskutovat,“ říká primář a upozorňuje zároveň, že rozhodnutí o povinném očkování by lidi se silně zakořeněným přesvědčením jen utvrdilo v jejich názoru, a v případě, že s některou z nových variant očkování nezafunguje, tak se společnosti takové rozhodnutí negativně vrátí. „Máte lidi, kteří covid nebo očkování popírají na smrtelné posteli, ve stavu těsně před intubací. To je silná víra, když se jí nevzdáte ani v blízkosti své vlastní smrti.“ Podle doktora Vyhnala je nutné pozitiva vakcíny nenaočkované třetině zdejší populace znovu vysvětlovat. „A je nutné se ptát, co jsme udělali špatně my, kteří jsme přesvědčovali o své pravdě,“ myslí si primář.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].