Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Prezident Joe Manchin

Joe Biden, a tedy Spojené státy, nepřijíždí na klimatickou konferenci v Glasgow přesně s takovým plánem, jaký si představoval. To tedy mírně řečeno. Pravda, na stole leží (stále ještě neschválený) obří investiční zákon a v něm je na snahu stabilizovat globální klima vyčleněno astronomických 555 miliard dolarů. Jenže to nejpodstatnější chybí. Z legislativy úplně zmizel program, který měl motivovat americké energetiky k odchodu od fosilních paliv – ty aktivní odměňovat, ty pasivní pokutovat. Neprošel přes odpor jediného senátora, zástupce Západní Virginie Joea Manchina.

Ano, tohoto pána tady trochu luxusně zmiňujeme už podruhé během dvou týdnů, to ale jenom dokládá, do jaké mocenské pozice se může člověk dostat, když se ocitne ve správnou chvíli na správném místě. Západní Virginie je stát velký zhruba jako Čechy a půlka Moravy, žijí v něm ale pouze necelé dva miliony obyvatel. Ti jsou na americké poměry tradičně hodně chudí, hodně konzervativní, hodně dělnicky tradiční. Hlavním odvětvím hornatého státu byla, co kdo pamatuje, těžba uhlí a těžba dříví. V prezidentských volbách tady demokratičtí kandidáti nemají šanci. Přesto tu mají demokraté jednoho senátora, a kdyby ho neměli, nedohadovali by se v Kongresu ani o té podobě zákona, která je nyní na stole – neměli by totiž ani nejtěsnější většinu.

To prakticky znamená, že když přijde na rozhodování o klimatu, je teď americkým prezidentem Joe Manchin. Joe Biden to vlastně ani nepopírá. „Když máte 50 hlasů v Senátu, je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].