Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

JFK znovu s láskou

Oliver Stone se vrací k atentátu na Kennedyho a doufá, že dokument změní jeho pověst konspirátora

„Nejsem takový konspirátor, za kterého mě máte.“ (Oliver Stone)
„Nejsem takový konspirátor, za kterého mě máte.“ (Oliver Stone)

John Fitzgerald Kennedy

Od JFK se na mě plno lidí začalo dívat jinak. Už navždy budu kontroverzní, ať udělám cokoli,“ říká s rozčarováním z projekčního plátna v jihlavském Horáckém divadle americký režisér Oliver Stone. Během master class na festivalu dokumentárních filmů se pak ke svému slavnému filmu z roku 1991 o atentátu na prezidenta Kennedyho, který mu vynesl dvě oscarové nominace, ale také nebývalou kritiku za zkreslování historie, dostane ještě několikrát. A nejen proto, že hodinu z dovolené v Baskicku si ukrojil kvůli snímku, kterým se po třiceti letech vrací na místo činu – kvůli dokumentu JFK Revisited: Through the Looking Glass, který měl premiéru v Cannes a Ji.hlava jej zařadila do programu.

Snímek opakuje teorii z hraného filmu, že Kennedyho nezastřelil osamělý střelec Lee Harvey Oswald, ale že za atentátem stálo spiknutí CIA a FBI a americký vojensko-průmyslový komplex. Teorii teď podkládá novými detaily a archivními materiály; jak říká, nabízí „více detailů, jak a proč JFK zemřel“. Z odpovědí je patrné, jak důležitý pro něj dokument je.

Má potvrdit, že byl s JFK na správné stopě. Že se „konspirační teorie změnila v konspirační realitu“, jak zazní ve filmu. Dokument Stone během rozhovoru označil za svůj odkaz, který má ukázat, že není takový konspirátor, za kterého jej mnozí mají. Většinu kariéry sice strávil uvnitř systému, ale aktuálně se vidí jako tvůrce, který není v Hollywoodu vítán. Který je pod tlakem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].