Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Na Orbána

Na našem přístupu nic měnit nehodláme. Nadále se budeme slušně, ale důsledně ptát, reportovat a hledat informace

Autor: Milan Jaroš/Respekt
Autor: Milan Jaroš/Respekt
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Andrej Babiš chce vše – politickou moc, média, firmu i popularitu. A když se jede podle jeho pravidel, usmívá se, vtipkuje a rozdává podpisy. Stačí ale pár nepříjemných otázek a do jeho očí se vkrádá rozčílení.

Došlo to tak daleko, že když minulý týden agitoval v Brně na pronajaté výletní lodi, vykázal naši reportérku Ivanu Svobodovou a fotografa Milana Jaroše, aniž by se na cokoli ptali. Šlo přitom o veřejnou předvolební akci. Stalo se tak jen dva dny poté, co nebyli vpuštěni někteří čeští a zahraniční novináři na společnou akci Babiše a Viktora Orbána na severu Čech.

Do různých konfliktů se s žurnalisty tu a tam dostanou i jiní politici. Řada premiérů neměla náš časopis zrovna v lásce, ale vždy panoval vzájemný respekt k rolím, které plníme. Bavili se tedy s námi, poskytovali nám rozhovory a případně zmínili své výhrady.

Andrej Babiš, což už jsme tu psali, odmítá mluvit s novináři z médií, které nevlastní nebo jinak nekontroluje. Už to je překročení pravidel. Snaha bránit novinářům, aby ve veřejném prostoru plnili své základní poslání, je ale něco, co opět posouvá hranice špatným směrem.

Na našem přístupu nic měnit nehodláme. I nadále se budeme slušně, ale důsledně ptát, reportovat z terénu a hledat informace. Jestli je Andrej Babiš z působení v politice unavený, může rezignovat a jít si odpočinout. V opačném případě se může s nadsázkou řečeno spolehnout, že na zemi, na vodě i ve vzduchu budeme připraveni.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].