Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Hodinu na cestě z Národní

Po třech letech vlády Pirátů v Praze je město neprůjezdné tak, že na to upozornil i prezident republiky,“ napsal minulý týden na Twitter volební lídr ANO v hlavním městě Patrik Nacher. Ten prezident republiky, který se nedávno nedokázal velmi dlouho vyjádřit k rekordnímu počtu mrtvých během covidové pandemie v Česku? Prezident, který dlouho zarytě mlčel k následkům tornáda na jižní Moravě nebo ke zjištění, že za vrbětickým výbuchem stojí ruská tajná služba?

Ať už to delegáti ANO vědí, nebo ne, upozorněními Miloše Zemana se už dávno vážnost problémů v Česku měřit nedá. Ať se děje co se děje, prezident se noří na celé týdny do mlčení a nikdo vlastně neví proč. Zároveň ale zcela otevřeně pomáhá právě hnutí ANO v dosažení jeho politických cílů a v tom je třeba hledat pozadí Zemanova dopisu z minulého týdne, kdy se znenadání kriticky vyjádřil k problému, jenž se dá těžko nazvat jako celostátní, dosud ho ignoroval a pravděpodobně mu vůbec nerozumí.

Opět se však potvrdilo, že pražská doprava je vděčné politické téma. Každý má nějaké „pohnuté“ zkušenosti – někde čekal, někam se nedostal včas, něco musel objíždět. Dokonce i hlava státu, která odborné problémy stojící mimo její politickou agendu nemůže detailně sledovat, protože nikam nechodí, nemá telefon a s počítačem umí pracovat tak dobře, že se po jeho spuštění omylem prokliká na dětské porno.

Kritika dopravy ale vytváří politickou příležitost a k Zemanovi se přidala i delegátka pražské opozice z ODS Alexandra Udženija,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].