Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Útěk z Kábulu

Cesta z Afghánistánu vedla vzduchem

Desetitisíce Afghánců proudily minulý týden ke kábulskému letišti, de facto poslední bráně, skrze kterou bylo možné zemi opustit. Vzhledem k tomu, že americký prezident Joe Biden opakovaně potvrdil, že chce americké vojáky ze země dostat do konce srpna, pro Afghánce obávající se Tálibánu se snaha dostat se na letiště a do některého z připravených letadel stala závodem s časem.

Evakuace z Kábulu řízená americkými vojáky v minulém týdnu zrychlovala a počty evakuovaných lidí dosahovaly až dvaceti tisíc za den. Celkem z Kábulu od 14. srpna odletělo podle amerických úřadů kolem 95 tisíc lidí. Kromě Afghánců bylo již evakuováno také 4,5 tisíce amerických občanů, zhruba tisícovka jich ale v zemi ještě zůstává. Buď se jim zatím nepodařilo dostat se na letiště – pro některé takové v Kábulu letěly i americké vojenské helikoptéry –, jiní podle amerických úřadů například nechtějí opustit rodiny. Evakuované odvážela americká armádní letadla na vojenské základny v Bahrajnu, Kuvajtu i v Německu a až poté do Spojených států nebo jinam.

Podle odhadů expertů jsou v zemi ale stále možná až statisíce Afghánců, kteří v minulosti západním státům pomáhali nebo pracovali pro neziskové organizace či afghánskou vládu, a kteří se proto nyní bojí vlády Tálibánu. Přesná čísla je téměř nemožné uvést, odhady expertů se ale nejčastěji pohybují mezi 100–300 tisíci lidí. Kábulské letiště se tak v posledních dnech stalo dějištěm zoufalých scén, kdy se davy Afghánců snažily jakýmkoliv způsobem dostat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].