Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Roman Janoušek je zpátky ve vězení

Spravedlnost je v jeho případě pomalá, ale existuje

Roman Janoušek nastoupil ve čtvrtek do pražské věznice Pankrác. Splnil tak příkaz Vrchního soudu v Olomouci, který v půli července rozhodl, že je sice nemocný, ale nikoli tak vážně, aby se o něj nedokázali postarat vězeňští lékaři. Slavný pražský lobbista a muž, který měl v prvním desetiletí tohoto století nebývalý politický vliv, se vrací do vězení po více než pěti letech. Odpykat si má zbývající tři roky ze čtyřapůlletého trestu uděleného za to, že v opilosti a úmyslně zranil svým vozidlem ženu, jejíž auto předtím naboural. Žena se snažila nehodu vyřešit, Janoušek ale šlápl na plyn, ženu srazil a z místa ujel.

Těch pět let bylo naplněno Janouškovou snahou získat od soudu verdikt, který by jej od vězení osvobodil. Předkládal soudům zdravotní zprávy, které tvrdily, že jeho stav související s operací mozku je tak vážný, že by ho pobyt ve vězení mohl zabít. Soudy stále váhaly a Janouškův návrat do vězení odkládaly. Souběžně s tím Janoušek požádal o obnovu procesu – důvodem byly znalecké posudky, které tvrdily, že za jeho „najetí“ do ženy mohl výpadek vědomí právě způsobený jeho nemocí. Senát Ústavního soudu mu vyhověl, ale později jeho plénum velkou většinou hlasů rozhodlo, že obnova procesu by byla protiprávní, protože Janouškovy důkazy, které by mohly do případu vnést nové světlo, jsou nedostatečné.

Během tohoto soudního ping-pongu policie a státní zástupci vyšetřovali Romana Janouška a několik dalších lidí z laboratorní firmy Chambon, kteří měli před deseti lety…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].