Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na zdraví

U okénka s výhledem a trombózou

Ne, já chci sedět u okénka! Předělejte mi rezervaci! Nelétám letadlem zase tak často, abych se díval na boty cestujícím v uličce, vážená paní. A už vůbec nelétám za oceán. Chci to všechno dobře vidět. Fajn, jak si, vážený pane, přejete. S triumfálním výrazem usedá na trojsedadlo poté, co přeleze přes kolena tomu v uličce i tomu uprostřed. Ani se neobtěžoval požádat je, aby ho pustili. Letadlo roluje na vzletovou dráhu a náš pasažér si nyní všimne, že sice sedí u okna, ale pod sebou nemá nic jiného než bílou plochu obřího křídla. Když se nedovolil poprvé, nebude to dělat vůbec. A tak přes ty dva přeleze už jen dvakrát, když už má močový měchýř k prasknutí. Šup na záchod a šup zase zpět, aby mu náhodou někdo jeho vydobyté místo nezasedl.

Pobyt v cílové destinaci zahájil návštěvou doktora, aby zjistil, že má hlubokou žilní trombózu. Kdyby se soustředil na podstatné jako muž na sedadle do uličky, vybral by si ho záměrně. A v klidu by se párkrát po letadle pořádně prošel, udělal pár dřepů a střídavě propínal prsty na nohou. Statistika.

V celé Evropě je to více než 1,5 milionu lidí ročně, u kterých tromboembolická nemoc a její komplikace znamenají vážný problém. U přeživších jsou to ze dvou třetin akutní žilní trombózy a z jedné třetiny plicní embolizace. Půl milionu lidí z nich zemře na následky. Je to vyšší počet úmrtí, než kolik způsobí dohromady rakovina prsu, dopravní nehody a AIDS. Více než 90 procent těchto případů navíc přijde zčistajasna bez průkazu zdroje plicní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].