Na jarní pocovidové otevření restaurací se autor Pravdy a lásky těšil podobně jako všichni ostatní, tedy hodně. Když k němu došlo, nacházel se zrovna uprostřed rekreačního přechodu Krušných hor. A protože při návštěvě restauračních zařízení trvá na bezmasých jídlech, byla první volba po koronavirovém půstu jasná – smažený hermelín s hranolky. Druhá hned další den taky – smažený eidam s hranolky. A třetí den pro změnu smažený hermelín s hranolky. Jinou bezmasou možnost jídelní lístky nenabízely.

Český strávník nepotřebuje dlouze putovat a obcházet zapadlé kouty zdejších pohostinství, aby došel k přesvědčení, jak málo se proměnila česká bezmasá gastronomie během třiceti let. Nabídka socialistického podniku Restaurace a jídelny spočívala ve smaženém sýru s bramborem a tatarkou. Teď se privátní výletní hospody, které mohou nasávat inspiraci, kdekoli si usmyslí, dopracovaly k nabídce smaženého hermelínu a smaženého eidamu. Hranolky vypadají skoro vždy jako z umělé hmoty, tatarka je ze samoobsluhy a při pohledu na „zeleninovou oblohu“ v podobě miniaturního kousku rajčete a plátku okurky strávník stěží zadržuje smích.

Po třetím smažáku ve třetí restauraci během tří dnů se člověk neubrání zamyšlení, jestli je na vině neschopnost kuchařů, nebo spíš lenost vymýšlet něco zajímavějšího mimo friťák. Možná spíš to druhé, protože rušnější výletní hospody se obvykle předhánějí v nabídce masa na dvacet způsobů. Třeba na jihu Čech tak do sebe můžeme cpát zaručeně tradiční „rožmberské…

1_obalka_R29
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R29
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 41 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Marek Švehla

zástupce šéfredaktora

svehla
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Od roku 1994 jich napsal/a 2294

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte