0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře10. 1. 20215 minut

Hledání americké odolnosti

Chaos a rozvrat mohou být důkazem otevřené společnosti uprostřed velkých změn

Špatné zprávy o Americe jsou všude kolem nás. Minulý týden byl zcela jistě jedním z nejtemnějších v historii této země. Ale skrývají se v něm i dobré zprávy – nebo aspoň příslib naděje pro Ameriku.

Nemíním přikrášlovat realitu. Amerika si prošla jedním z největších ohrožení své vlastní demokracie za posledních 150 let – a ještě není všemu konec. Těm, kteří dosud stále pochybovali o tom, že Donald Trump byl hrozbou pro demokracii, přinesl minulý týden jasný důkaz. Ve skutečnosti byly důkazy již dlouho jasně na očích.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Editorial deníku The Wall Street Journal, strážce amerického konzervatismu, konzistentně zesměšňoval obavy z Trumpových autokratických tendencí. Rok po jeho nástupu do funkce v něm byl vysloven názor, že jeho působení „musí být strašlivým zklamáním pro pokrokové elity, které před rokem prorokovaly autoritářskou Ameriku a pro něž pan Trump představoval jedinečnou hrozbu pro demokratické normy“. Psalo se v něm, že jediné, z čeho je možné Trumpa obvinit, jsou „přehnané“ rétorické útoky na média.

Starší republikáni odmítali vznést dokonce i takto vlažné námitky. Někteří, jako třeba Lindsey Graham, se rychle změnili v patolízaly, dychtivé povzbudit Trumpovy nejhorší pudy.

Když jsem vyrůstal, byla Amerika také plná zmatků.

Po vypuknutí pandemie poukazovali konzervativci na to, že Trump nevyužil svůj úřad k rozšíření výkonné moci, což mělo dokazovat, že neměl vůbec žádné autoritářské tendence. To je ovšem hluboké…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc