Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na zdraví

Mobilní aplikace namísto prášků?

Charles má před sebou už šestnáctou pylovou sezonu v životě. Je astmatik. Už v zimě ho ale plicař vybavil zajímavou hračkou. Je to vrtuli podobný nástavec na standardní inhalátor. Připne se tam, kde se jinak mačká na dno plynového zásobníku. Vrtule obsahuje snímač a ten je spárovaný s mobilní aplikací v Charlesově telefonu. Tím se každé použití inhalátoru automaticky propíše do mobilní aplikace. Charles už není nejmladší, a tak občas na svou denní dávku zapomene. Nikoli už jeho mobilní telefon, respektive aktivní aplikace v něm. Po zadání více personalizovaných dat Charlesovi aplikace také hlásí, s jakým alergenem přichází zhoršení jeho astmatu, na což může reagovat úpravou dávky. Ze stejného důvodu hodnotí aplikace i každodenní kvalitu ovzduší, teplotu nebo vlhkost vzduchu. Anebo připomene další návštěvu lékaře či nutnost předpisu nového inhalátoru. Když si svůj inhalátor Charles zapomene, lokátor v aplikaci mu ho pomůže zase najít.

Dnes může být americkou FDA (Food and Drug Administration) uznána jako léčivo třeba i videohra, pokud má na základě výsledků klinické studie prokazatelné účinky pro zlepšení sledovaného onemocnění. Stejně tak i chytrá mobilní aplikace namísto anebo v kombinaci s klasickým léčivem, které si typicky představíte jako pilulku. Digitální léčiva hýbou světem moderní farmacie.

Astmatem trpí v ČR kolem půl milionu lidí. Kolik z nich myslíte, že opravdu disciplinovaně dodržuje léčbu, nevynechá žádnou dávku, a tím pádem i předchází případnému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].