Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Chaos, který řídíš i ty

Adam Curtis hledá smysl napříč dějinami a uvažuje, jestli si ještě vůbec dokážeme představit jinou budoucnost

Teorie praví, že k novinářské práci nepatří superlativy. Karel Čapek by se teď jistě hněval, ale někdy je „přepálení“ prostě namístě. Britský videoesejista a zaměstnanec BBC Adam Curtis je v současnosti možná nejlepším filmařem anglosaské sféry – i když on sám by trval na tom, že není filmař, ale politický novinář. Důkazem je jeho aktuální šestidílná série Cant Get You Out of My Head (Nemůžu to dostat z hlavy) s podtitulem Emocionální dějiny moderního světa.

Curtis, absolvent Oxfordu, v BBC kdysi začínal se show o mluvících psech, ale už tři dekády natáčí provokativní eseje s cílem přimět diváka podívat se na svět jinak – nebo znovu. Představuje alternativní myšlení o západní a východní společnosti mimo standardní dokumentaristické praktiky a konflikty „dobra“ a „zla“. V jeho filmech se sbíhají filozofie, psychologie, politika, ekonomické vědy, sociologie a osobní příběhy do superpříběhu o dějinách světa. Vypráví hlavně o moci a o tom, že se často utvářela jinde, než si myslíme.

Děkuju zpívajícím psíkům. (Adam Curtis přebírá cenu v roce 2015 na festivalu v Telluride). • Autor: Getty Images
Děkuju zpívajícím psíkům. (Adam Curtis přebírá cenu v roce 2015 na festivalu v Telluride). • Autor: Getty Images

„V popisu mojí práce je přimět lidi, aby si byli vědomi moci. Aby viděli síly, které je obklopují. Aby viděli věci, které jinak nevidí,“ prohlásil v letošním rozhovoru pro deník The Guardian. To platí i pro Can’t Get You Out of My Head. Hlavním tématem je střet mezi individualismem a kolektivismem napříč 20. a 21.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].