Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Stanislav Křeček • Autor: Matěj Stránský
Stanislav Křeček • Autor: Matěj Stránský

úřad ombudsmana

Křeček se bude věnovat stížnostem

Někdejší poslanec ČSSD Stanislav Křeček se ve středu ujal funkce veřejného ochránce práv. Nahradil tak Annu Šabatovou, jejíž šestileté funkční období vypršelo v úterý. Nový ombudsman si dnes se svojí zástupkyní Monikou Šimůnkovou předběžně rozdělil agendu. Stanislav Křeček si ponechá svoji původní stížnostní, kterou měl na starosti jako zástupce ombudsmana, Šimůnková si vezme lidskoprávní, jíž se věnovala Anna Šabatová.

zahraniční politika

Nový šéf Senátu a Tchaj-wan

Po zvolení nového šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se začala na veřejnosti zvažovat otázka – půjde ve stopách předchůdce Jaroslava Kubery a pojede na oficiální návštěvu Tchaj-wanu? Jak známo, Peking Kuberova uvažovaná návštěva natolik znervózňovala, že poslal do Prahy do rukou prezidentské kanceláře výhrůžný dopis, že by na cestu šéfa Senátu mohly doplatit české firmy podnikající v Číně. Miloš Vystrčil existenci dopisu potvrdil a oznámil, že se o své možné cestě na Tchaj-van poradí s experty a ústavními činiteli.

danění technologických firem

Výhrady USA proti české digitální dani

Velvyslanec USA Stephen King oficiálně varoval Česko před zavedením tuzemské digitální daně, která by zatížila velké technologické společnosti ze Spojených států. Česko by podle velvyslance Kinga mělo počkat, až se o možné dani pro technologické firmy dohodnou představitelé OECD. Daň se má podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].