Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Univerzální nabíječka

Proč chtít jednu napájecí šňůru na všechny telefony

Zní to lákavě – a nejspíš se to také stane. V Evropské unii se schyluje k úpravě předpisů pro výrobce mobilních telefonů, aby do budoucna na všechny fungovala jedna univerzální nabíječka. Cílem je snížit produkci elektroodpadu a zjednodušit Evropanům život.

Budou-li mít všechny napájecí šňůry na konci to samé, nebude tolik kabelů třeba. Svět bude jednodušší, půjčování nabíječek bude snazší. Znamená to přísnější regulaci, která ale stojí za to.

Cílový stav si lze představit tak, jak dnes člověk přemýšlí o zástrčce do elektřiny.

Všichni proti Applu

Unie chce přesně to samé, oč usiluje už přes deset let. Právě díky tlaku EU dospěli výrobci mobilů v roce 2009 k dohodě, že napájecí zdířky sjednotí. Skoro se to povedlo. Podle Evropské komise bylo na začátku třicet různých konektorů, dnes už jsou jen tři a u nových dražších telefonů jen dva – u iPhonů menší placatý „lightning“, u všech ostatních značek trochu baculatější USB-C. Ten používá i Apple u nových iPadů a některých svých laptopů. Vznikne-li striktní požadavek na jednu technickou normu, všechno mluví pro USB-C. Už jen proto, že v případě mobilů jde o řešení, které vyhovuje všem kromě Applu.

Evropská komise na začátku roku oznámila, že konkrétní předpisy představí během třetího čtvrtletí, což vzápětí podpořil Evropský parlament. Drtivou většinou hlasů (582 : 40) schválil rezoluci, která v obecné rovině požaduje vedle univerzální nabíječky i další věci. Skončit má třeba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].