Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Nealko alko

Krev není vodka, jak se říká. Ale ani vodka už není vodka. Na trh přichází nealkoholický alkohol. Kromě vodky i gin, rum a také nové chutě, vše bez alkoholu. A nedivte se. Je to prostě jeden z těch skvělých produktů dnešní doby, které mají jen samé výhody.

První výhoda je, že v nich není alkohol. Společnost W/O, jako „without“ čili bez, začala některé druhy dovážet do ČR a minulý týden vytvořila pro jejich propagaci nealkoholický pop-up bar. CosNoPolitan a další no-koktejly se tu popíjely už od rána (druhá výhoda), a přesto se nikdo nekymácel a nevykřikoval, protože si připadal neskutečně vtipný. Naopak všichni se soustředili (třetí výhoda) na výklad o vzniku nealkoholických alkoholů. Připravují se ze surovin podobných alkoholům s alkoholem. A to buď jejich macerací, nebo parní destilací. Nebo též normální destilací, přičemž vznikne alkohol a ten se pak zase odstraní – ano, slyšíte dobře a ne, není to nesmyslné počínání. Protože na jeho konci je žádaný produkt, alkohol bez alkoholu. Namísto vodečky voňavá vodička.

A že prý trend je „mindful drinking“ čili uvědomělé pití a že lidé se dnes častěji chlubí tím, že nepijí, než tím, kolik toho vypili. S nealko alko se můžou chlubit obojím zároveň, čtvrtá výhoda. Nutno říct, že tahle tendence do Česka zatím až tak nedorazila – v množství zkonzumovaného lihu se držíme na čtvrtém místě v Evropě, ani počet dopravních nehod, trestných činů a úrazů pod vlivem alkoholu nijak zvlášť neklesá. Pod vlivem ne-alkoholu by to mohlo být…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].