Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Nemehla, kam se podíváš

Obětováním Kremlíka to nekončí, Babiš cítí příležitost k dalšímu posílení vlastní pozice

Vladimír Kremlík • Autor: ČTK
Vladimír Kremlík • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

To, že má Andrej Babiš schopný marketingový tým, ví každý. A i když se mu díky tomuto týmu podařilo obrátit katastrofální situaci na ministerstvu dopravy ve vlastní úspěch, neznamená to, že máme tento trik přijmout. Celý případ totiž dobře ukazuje limity Babišova vládnutí.

I největší kritici premiérovi přiznávají, že je hodně pracovitý. Neváhá být tam, kde se něco děje, nemálo cestuje po Česku a hledá řešení. Jenže celý jeho systém řízení země je nastavený tak, že o všem chce rozhodovat sám. To pochopitelně není možné. Dobré vládnutí se pozná podle dobré delegace kompetencí. Vlastně jedním z nejtěžších úkolů je dobrý výběr lidí, kteří jsou schopní samostatného uvažování a rozhodování.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Hnutí ANO se postupem času změnilo v organizaci, která jen čte ze rtů svého šéfa. Nic jiného. Tvůrčí lidé tak do hnutí už nenastupují, protože vědí, že jejich svobodný prostor bude malý, ale pokud se dopustí nějaké chyby, budou nekompromisně předhozeni jako oběť. Babiš se totiž nemýlí. ANO tak chybí osobnosti na všech frontách.

Ačkoli nám Babiš loni tvrdil, že Vladimír Kremlík je skvělý manažer, který zvládne ministerstvo dopravy, schopnosti neprojevil žádné. A pak přišla kauza e-shop na dálniční známky. Premiér podle informací Respektu nevěděl o Kremlíkovi v době jmenování ministrem skoro nic. Prostě dostal doporučení, spěchal, tak ho vybral. Jenže ten pro to evidentně nebyl způsobilý. Celý skandál ale není selháním Kremlíka, nýbrž premiéra. On nese přímou odpovědnost.

Babiš začíná tušit, že je zle. A tak si za nového ministra dopravy vybral dosavadního ministra průmyslu a místopředsedu vlády Karla Havlíčka. Ten je podle všeho připraven řídit cokoli. Muž s nejrychlejší kadencí prázdných slov je dokonalý člen kabinetu. Evidentně se na nic neptá, plní úkol a jakékoli etické otázky jsou druhořadé, pokud si je neklade šéf. Nemá ani problém tvrdit, že konečně zavede na ministerstvu pořádné procesy. Připomeňme, že ANO řídí dopravu už šest let. Jestli tam tedy něco tak skandálně nefunguje, je to už jen a výhradně Babišova odpovědnost.

Česko nebude schopno řešit podstatné úkoly, pokud vše povede Babiš. To prostě není v silách žádné živé bytosti.

Situace je ale ještě vážnější. Obětováním Kremlíka to totiž nekončí, premiér cítí příležitost k dalšímu posílení vlastní pozice. Prohlásil, že vše vlastně způsobili špatní úředníci, takže je třeba připravit zákon, který by je mohl příště trestat. Jinými slovy: Bojte se všichni, až na Babiše. Vy nesmíte nic, on může vše.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].