Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Anketa

Respekt 49/2020

Pobavilo mě silácké vyjádření pana Jirsy z ODS v odpovědi na anketní otázku, jaký dopad bude mít daňový balíček na rozpočet obce: Když bude potřeba, prodáme nějaký ten pozemek a díru v rozpočtu zalepíme… (pozn. – volná citace).

Pro čtenáře ze vzdálenějších koutů republiky by bylo vhodné uvést toto vyjádření do kontextu. To co je Beverly Hills pro Los Angeles, je tak trochu Hluboká nad Vltavou pro České Budějovice. Zámek, golfové hřiště, zoo, kotviště, celebrity, dříve sídlo Rožmberků, dnes sídlo místního kmotra.

Teprve až se znalostí těchto reálií naplno oceníte i další starostovy proklamace: „Město řídíme podle zásady, město je tak bohaté, jak bohatí jsou jeho občané“ či „Klídek!“.

Chápu, že jste hledali smířlivý názor vedle kritických ohlasů ostatních starostů, Hluboká nad Vltavou je však velmi specifická a nereprezentativní obec. Mimochodem, doporučuji na výlet. Každý si tu přijde na své.

Ondřej Starczewski

Sdílejte, než to smažou

Respekt 49/2020

Tématem konspiračních teorií se jako hebraistka též zabývám, neboť recyklují (jak bylo i v článku zmíněno na příkladu ruského falza Protokoly sionských mudrců) antijudaistické a antisemitské stereotypy, což je skutečně alarmující. Nicméně bych nerada, aby to vypadalo, že všichni lidé, kteří odmítnou očkování na covid, jsou stoupenci konspiračních teorií. Domnívám se, že tomu tak není. Sama se očkovat nechci z důvodu, že tlak na vývoj vakcíny a krátká doba testování ve mně neprobouzejí důvěru v její kvalitu. A myslím si, že nejsem sama. Takže prosím příště o pečlivější rozlišování. Ostatně se domnívám, že právě rozlišování je velmi důležitou a potřebnou kvalitou v boji s konspiracemi. Rozbíjí oblíbený černobílý schematický obraz světa u cílové skupiny konspirací i u jejich odpůrců a dotváří současnou pluralitu postojů, která se vždy vytváří v transformačních obdobích, kdy se boří homogenní představa tzv. normality.

Jako příští téma navrhuji sledovat přípravu zákona o očkování a úsilí, aby v něm nebyla formule o „povinnosti“ či postranní nátlakové metody (kontrola očkování při cestování, školní docházce apod.).

Mgr. Terezie Dubinová, Ph. D., hebraistika-kulturologie

Malbou za lepší Bronx

Respekt 49/2020

Zrovna tím Skálou pomalovali funkcionalistickou stavbu ze třicátých let. Jenom se ptám, proč? Ten dům má nějakou kompozici, stěny s okny i bez oken fungují. Většina těch domů nepotřebuje obrázky na zdech, aby to tam bylo „hezčí“. To je obsedantně kompulzívní maloměšťácká potřeba projevovat svůj horror vacui ve výšivce, dekoru a obrázcích. Ani jeden z těch murálů nepracuje výtvarně s prostorem (à la Háblův vodopád), jsou to prostě hezké obrázky nalepené na zdi. Chápu, že vás fascinují známá jména, ale umělecky je ten projekt infantilní.

Hynek Skoták

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].