Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Příklady táhnou

O normalizaci trumpismu a konci globalizace

Projev Donalda Trumpa dopadl tady na zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu docela dobře. Je to částečně tím, že Davos je v podstatě schůzkou byznysmenů a těm se Trumpovo vyjadřování byznysmena líbí. Příznivé přijetí amerického prezidenta je ale především důkazem toho, že samotný Trump i to, co reprezentuje, už nejsou ničím výjimečným nebo neobvyklým. Rozhlédněte se nakonec po světě, spatříte, že Trump a trumpismus se stali normou.

Davos býval místem, kde se země vychloubaly úsilím otevřít své ekonomiky i své společnosti. Právě otevřenost přece vedla ke globálnímu hospodářskému růstu a vyzvedla z chudoby stovky milionů lidí. Každým rokem se hvězdou zasedání stávala jedna země, jejíž oslavovaný ministr financí byl vnímán jako architekt hospodářské prosperity. Nejenergičtěji myšlenky ekonomické otevřenosti a politických svobod propagovaly Spojené státy.

Dnes vládne v Davosu velmi odlišná atmosféra. Nálada se změnila navzdory tomu, že růst zůstává celosvětově stabilní a jednotlivé země postupují vpřed. Tam, kde byla dříve hlavním tématem globalizace, se dnes mluví o populistické reakci na ni. Kde dříve vládla jasná představa o budoucnosti, vládnou teď nejistota a neklid.

Já na bráchu

Nejde jenom o slova nebo o pocity. Ruchir Sharma z finanční společnosti Morgan Stanley Investment Management upozorňuje například, že jsme po roce 2008 vstoupili do fáze „deglobalizace“. Globální obchodní výměna, jež od sedmdesátých let stabilně rostla, nyní stagnuje a tok…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].