Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Místo vize Havlíček

Český Twitter obletěla docela vtipná kolážová fotka. Pózuje na ní nová Babišova vláda s prezidentem. Soustředěnější pohled ale ukáže, že obměna vlády nabrala nečekaný směr. Dobrá polovina tváří patří Karlu Havlíčkovi. Jde samozřejmě o narážku na čerstvé rozhodnutí premiéra vyhodit ministra dopravy a jmenovat na jeho místo právě šéfa rezortu průmyslu a obchodu. Babiš přitom zdůraznil, že navzdory nesouhlasu koaliční ČSSD nejde o dočasné, ale trvalé řešení do příštích voleb s cílem oba rezorty spojit.

Pomiňme zjevný fakt, že ANO nemá jiné lidi, kterým by jeho šéf důvěřoval. Všimněme si spíš otázky, nakolik by bylo takové spojení špičkových úřadů rozumné. Odpověď je spíš kladná.

Už dnes je vyloučené, aby ministři a ministryně do detailu rozuměli celé škále agendy svých úřadů. Musí být ovšem schopni ji zastupovat navenek a při debatách uvnitř vlády, přičemž musí mít k ruce schopný tým spolupracovníků. Pokud tohle zvládnou u jednoho úřadu, zvládnou to i u dvou, pokud si udělají čas.

Samostatnou kapitolou je pak slučování úřadů, nebo spíš vládní agendy. To má obecně smysl, protože se ušetří peníze a stát se zbaví nadbytečné práce. Je pouze otázkou, podle jaké logiky se má slučování dělat. Momentální rozmar a potřeby Andreje Babiše by na to stačit neměly.

Přitom česká vláda je dnes členěna značně staromódně – podle předmětu činnosti. Pěkně zvlášť je doprava, průmysl, životní prostředí, zemědělství atd. Lepší by bylo zavést dělení podle cílů. Například agendu energetiky,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].