Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Co ty soudy?

Evropská unie se konečně dohodla, jak bude bránit právní stát

Minulý týden přinesl dohodu na úrovni EU podmínit evropské dotace dodržováním právního státu. Ta věta zní nudně, ale obnáší potenciálně průlomovou změnu. EU se v posledních letech stala terčem frustrace řady lidí na západě a severu Evropy za to, že se Brusel na jedné straně může ukritizovat na adresu maďarské a polské vlády za jejich zátah tu na nezávislou justici, tam proti univerzitám, zároveň ale z tamních politiků a lidí v jejich okolí nechala vyrůst novou oligarchii napojenou na unijní miliardy. Z Česka to tak nemusí vypadat, ale pro spořivé Nizozemce, Němce či Rakušany, jejichž daně se proměňují v dotace pro zemědělce a méně rozvinuté regiony, to prostě je velké téma.

Ukázala to i hádka unijních lídrů letos v červenci na summitu EU, kde plátci do rozpočtu v čele s Nizozemci trvali na propojení dotací s dodržováním principů právního státu. Západoevropské země mají nejen delší právní tradici než státy střední a východní Evropy, kdy konkrétně Nizozemci patří mezi zakladatele mezinárodního práva, ale jejich politici musí především před svými voliči obhájit, že když už posílají peníze dál na východ, bude v daných zemích existovat nezávislý tisk, který upozorní na nepravosti, a nezávislá justice, u níž bude možné se dovolat spravedlnosti.

Červencovou hádku ukončilo neutrální konstatování, že právní stát je důležitý; dál se nešlo. V září se k věci Unie vrátila, protože čistí plátci do rozpočtu a také europoslanci tvrdili, že neschválí nový balík peněz v bezprecedentní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].