Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Politiku politikům! A jedna rada nováčkovi

Pane ministře, pokud potkáte Jaroslava Faltýnka, utíkejte

Miloš Zeman a Jan Blatný
Miloš Zeman a Jan Blatný
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Když se hledal nový ministr zdravotnictví, hledal se lékař. Zřejmě vůbec nikoho nenapadlo, že by rezort měl řídit politik. To je zajímavé ze dvou důvodů. Zaprvé to ukazuje, že hnutí ANO je už personálně vyčerpané, protože nemá vlastní lidi. A zadruhé to potvrzuje převládající dojem, že ministerstva nejlépe povedou odborníci, a ne politici. Obojí je špatně.

Přitom jestli druhá vlna pandemie něco zcela vyvrátila, pak je to právě pocit, že nejlepším předpokladem pro řízení rezortu je lékařská praxe. Mezi nejsilnější popírače problému jménem koronavirus patřila řada špičkových doktorů. Názory uznávaných mužů a žen v bílých pláštích se zásadně lišily, a dokonce ještě liší. Takže jedni se na nás z obrazovky zlobí, že nebereme pandemii vážně, druzí nad námi láteří, že jsme hysteričtí. Mnohé kapacity ukazovaly, že nechápou statistiku či matematiku. Zkrátka tak jako dobrý fotbalista nemusí být automaticky dobrý trenér, nemusí být ani kvalitní lékař kvalitním ministrem.

Celý dosavadní život Jana Blatného, jakkoli je impozantní, neříká vůbec nic o tom, jestli bude dobrým šéfem zdravotnictví. Andrej Babiš sám přiznal, že původně chtěl někoho jiného, ale ten váhal. Tak sáhl po panu Blatném. Zatím nemáme zodpovězenou otázku, jestli se do čela rezortu postavil správný, nebo jen sebevědomý muž. Nemáme totiž podle čeho posuzovat. Nic z toho, co dosud dělal, nesouvisí se současným úkolem. Neznáme detailněji ani jeho názory. Nemůže je znát ani premiér, protože na rozhodování měl pouze pár hodin. Je to svým způsobem loterie a všichni se teď modlíme, abychom vyhráli.

Doufejme, že se brzy dostaneme do praxe, kdy budou ministerstva řídit politici. Tak jak je tomu zvykem na Západě. Politika je věda či, chcete-li, umění a fakt, že jsme tu v minulosti moc ministerských umělců neměli, na tom nic nemění. Správa věcí veřejných je totiž komplexním úkolem, kdy je stejně tak nutné mít vizi jako znát procedury přijímání rozhodnutí či zákonů, vědět, jak funguje společnost nebo média. Jan Blatný padl do první pasti (podpis nepodpis Milionu chvilek), která se před ním objevila. A to ty horší na něj teprve čekají. Pokud si nepřizná, že je politický amatér, jenž potřebuje mít tým lidí, kteří mu poradí, nedopadne to dobře. S námi.

Novináři nemají politikům radit, přesto si jednu radu neodpustíme: Pane ministře, pokud potkáte Jaroslava Faltýnka, utíkejte. Je jedno jakým směrem, ale utíkejte rychle.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2020 pod titulkem Politiku politikům! A jedna rada nováčkovi