0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře25. 10. 20202 minuty

Bůh nemá rád jen heteráky

Ne že by se katolická církev otřásla v samých základech, pořádné rány jsou ale od minulé středy slyšet shora až do jejího suterénu. Na filmovém festivalu v Římě se totiž promítal nový dokumentární snímek Francesco, ve kterém papež František prohlásil: „Homosexuálové mají právo žít v rodině. Jsou to děti Boží a mají právo na rodinu.“ A dodal, že je potřeba na jejich ochranu vytvořit zákon o registrovaném partnerství.

Myslel tím zřejmě Vatikán, protože jeho rodná Argentina zlegalizovala stejnopohlavní manželství (čili ještě vyšší stupeň zrovnoprávnění s heterosexuály) už před deseti lety. A Itálie, která papežský stolec ze všech stran obklopuje, umožňuje sňatky homosexuálů čtvrtým rokem. Důležitější než právní rovina papežova sdělení je ale to, že hlava katolické církve vůbec poprvé v dějinách dala v jedné větě slova homosexuálové a rodina vedle sebe, aniž by je vzájemně vylučovala.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ohledně homosexuality katolická církev dosud zastávala postoj chytré horákyně. Není podle ní hříchem, když muž touží po muži nebo žena po ženě, dokonce spolu mohou i žít pod jednou střechou – hříchem je ale cokoli, co touhu překračuje. Čili sex, odevzdání se druhému v oficiálním svazku a zejména ona rodina, tedy snaha získat dítě a společně se o ně starat. O sexu sice nyní papež nemluvil. Všechno ostatní ale označil za „právo“, čímž vyslal až nečekaně silnou podporu globální LGBT komunitě.

Kdokoli z ní se bude kdekoli na světě cítit být utiskován bigotními věřícími, může jim…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc