Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Vaše nová výsosti

Haló, tady Evropa

Belgičanka Delphine Boël může od 1. října po komkoli chtít, aby ji oslovoval „Vaše královská Výsosti“ nebo „Delphino sasko-kobursko-gothajská“. Soudním verdiktem se dozvěděla, že bude moci oficiálně používat šlechtický titul, podědí část majetku a spolu se svými dětmi rozšíří řady na společné fotografii belgické královské rodiny.

Delphine Boël je nemanželské dítě bývalého belgického krále Alberta II. a nevlastní sestra současného panovníka, krále Filipa. Soudní verdikt z minulého týdne uzavřel dlouholetou právní bitvu o přiznání otcovství, které Albert II. nejprve vehementně popíral. Letos v lednu, už jako bývalý král a churavějící muž, se k němu přiznal – bylo to ve chvíli, kdy mu měla začít běžet pokuta za každý den, v němž odmítne podstoupit test DNA.

Před soud poslala Alberta II. jeho nemanželská dcera a tvrdí, že to není kvůli penězům nebo slávě. Důvodem pro dnes dvaapadesátiletou sochařku se údajně stal telefonát s jejím otcem v době, kdy byl ještě králem, v němž ho žádala o pomoc pro svou matku, se kterou měl v šedesátých a sedmdesátých letech milenecký poměr. Albert II. ji však měl odmítnout se slovy, že „není jeho dcera“. „Toužila jsem se dovolat spravedlnosti a možná dodat odvahu každému dítěti, které musí projít stejnou zkouškou na cestě za svými biologickými rodiči,“ řekla Delphine Boël.

Belgie celý případ ostře sledovala, a nejen proto, že šlo o krále. Země si nese trauma z aféry pedofila Dutrouxe z devadesátých let, v níž stát nedokázal zabránit mučení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].