Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Koho netíží koruna

Král britského rapu Stormzy vládne hitparádám a míří do Prahy

Stormzy • Autor: Retna/Avalon.red / Avalon Editor
Stormzy • Autor: Retna/Avalon.red / Avalon Editor

Nechci být nejlepší rapper v Británii. Chci být nejlepší umělec v Británii,“ řekl deníku The Guardian před třemi lety relativně neznámý rapper. Měl zrovna čerstvý hit v ostrovní Top 10 a připravoval se na vydání debutového alba, mimo okruh fanoušků žánru grime ho však znal málokdo. S odstupem těch pár let lze říci, že se jeho ambice téměř naplnila.

Stormzy je těžká váha a fenomén, který na současné kulturní scéně nemá srovnání. V Británii platí naráz za hvězdu první velikosti i za nejsilnější hlas společenské nespokojenosti a na jeho výroky běžně reagují přední politici. Mezi jeho fanoušky se počítají natolik různorodé osobnosti, jako jsou Ed Sheeran, Adele, Jeremy Corbyn, spisovatelka Zadie Smith, stejně tak arcibiskup canteburský nebo kancléř Univerzity v Cambridge. Stormzyho singly a alba včetně aktuálního Heavy Is the Head obsazují první příčky hitparád a streamují se po desítkách milionů. Stormzy dal rapu popová měřítka, stvrdil skutečnost, že to je v současnosti žánr číslo jedna, aniž by jej přitom otupil o názorové ostří.

Šestadvacetiletý rapper následně komerční úspěch a slávu použil jako základ pro aktivismus a filantropii, která se týká především podpory mladých černošských Britů. Vliv a rezonance, jakou má mezi mladými obecně, je natolik silná, že přesně v den, kdy před listopadovými volbami vyhlásil podporu labouristům a vyzval své fanoušky, aby šli k volbám, vylétly registrace během odpoledne okamžitě o 236 procent a v drtivé většině šlo o voliče…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].