Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Covid znovu

Případ muže z Hongkongu potvrzuje obavy, že nákaza koronavirem se může opakovat

Podezření, že se novým koronavirem lze nakazit opakovaně, vládne už od začátku pandemie. V jistotu se ale změnilo až teď. O třiatřicetiletém muži z Hongkongu, který je prvním potvrzeným případem opětovné infekce, informovali počátkem minulého týdne tamní vědci. Případ je důležitý pro vývoj vakcín i úvahy o kolektivní imunitě.

Poprvé se muž nakazil na jaře. V březnu dostal horečku, kašel, bolesti v krku a hlavy. Po třech dnech příznaky ustoupily, test ale v jeho těle nalezl virus SARS-CoV-2. Muž putoval do nemocnice, odkud byl po dvou týdnech propuštěn.

V polovině srpna se vracel ze Španělska a na letišti měl opět pozitivní test, ačkoli tentokrát už netrpěl žádnými příznaky. Virus může přežívat v organismu dlouho; lékařský časopis Obstetrics & Gynecology popsal případ těhotné ženy, která jej vylučovala 104 dní, současný případ je však jiný. Zmínění vědci z Hongkongské univerzity vůbec poprvé přečetli prakticky celou dědičnou informaci obou virů nalezených s odstupem několika měsíců v těle pacienta a objevili v ní drobné odchylky, které svědčí o tom, že podruhé šlo o jiný kmen, tedy skutečně novou infekci.

To má podle výzkumníků několik důležitých konsekvencí. Jestliže se lze nakazit znovu, je nepravděpodobné, že se díky skupinové imunitě koronaviru časem úplně zbavíme. „Nemoc covid-19 bude zřejmě dál cirkulovat mezi lidmi podobně jako jiné koronaviry napadající člověka,“ píší autoři v připravovaném odborném článku. „Vakcíny možná nebudou schopny propůjčit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].