Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pozor, dort!

Pozor, pozor. Současný svět je plný nebezpečí. Na tomto místě se vás před nimi snažíme často varovat. Tohle ale nikdo netušil. Hrozí, že si omylem obujete dort. Ano, místo svých zahradních pantoflí. Anebo si ho postavíte na okno místo květináče. Nebo s ním budete telefonovat. Hyperrealistické dorty jsou všude.

Začalo to samozřejmě na sociálních sítích – na začátku července tu začaly kolovat příspěvky Tuby Geçkil, což je turecká cukrářská šampionka s kuriózní dovedností: udělat dort v podobě čehokoli. Třeba právě zahradních pantoflí. A hned se také ukázalo, že tohle umění ovládá více lidí. A na světě existují spousty dortů, které vypadají jako něco jiného.

Na internetu lze najít i návody na jejich přípravu a je to jako na návštěvě u Leonarda. (Ano, u toho sochaře, ne u jedné želvy Ninja.) Za pomoci modelovací čokolády, marcipánu, jedlého papíru a barev tvoří cukráři paralelní vesmír. Třeba čokoládovou kyselou okurku. Cibuli z piškotu, hlavu princezny Diany, potetovanou ruku, roli toaletního papíru, která je ovšem punčový dort. Kdo chce, je výtvarně a kulinářsky nadaný a má nekonečně času, může si to zkusit.

Samozřejmě, známe podobné výtvory i z českých cukráren. Nevěsta a ženich z marcipánu. Nebo snad – ehm ehm – dort v podobě nahotinky i s cukrovými prsíčky, žertovný dárek pro starší ročníky. Nikdo by si je ale nespletl s realitou. Na rozdíl od nové generace dortů. Přispívá k tomu i rychlý vývoj cukrářských potřeb – inovuje se tu rychleji než v Applu. Barvy, tvary,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].