Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Miliony falešných hlasů

Trump nám chystá volební inferno 

Prezident Donald Trump minulý týden v rozhovoru s Chrisem Wallacem připustil, že nemusí akceptovat výsledky listopadových voleb. Nemělo by nás to šokovat. Totéž nakonec tvrdil před volbami v roce 2016.

Dnes je ale situace přece jen mnohem nebezpečnější. Trump už měsíce uvolňuje energii, v jejímž důsledku mohou být s příchodem listopadu desítky milionů Američanů přesvědčeny, že volby byly zfalšovány. I když Trump úřad v lednu opustí, ať už dobrovolně či nikoli, bude jeho dědictvím pravděpodobně politická atmosféra jako na pokraji občanské války.

Bez šance

Trump je nadšeným příznivcem konspiračních teorií. Jeho politický vzestup zahájilo tvrzení, že se Barack Obama narodil v Keni, a podporoval Alexe Jonese, jednoho z nejnebezpečnějších obchodníků se lží. Trump a jeho společníci rozdmychávají hnutí QAnon, jež líčí domnělou bitvu mezi prezidentem a „hlubokým státem“ vysoce postavených úředníků a příslušníků liberální elity mučících děti a vyznávajících ďábla. Všechny tyto instinkty se nyní slévají do jedné myšlenky, jedné velké konspirace: že listopadové volby budou zfalšované.

Část Američanů se utěšuje průzkumy a věří, že Joe Biden vyhraje s náskokem tak velkým, že všechny obavy budou zbytečné. Snad. Stejně tak je ale možné, že výsledkem bude velký zmatek. Průzkumy se mohou ukázat ještě více zavádějící než v roce 2016. Za předpokladu, že se stále bude celá Amerika nacházet uprostřed pandemie, zavede všech padesát států nové volební procedury, od udržování…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].