Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Česko

Autor: Jan
Autor: Jan

Bude hůř, myslí si tři čtvrtiny Čechů. Vyplývá to z pravidelného šetření CVVM. Je to reakce na očekávanou hospodářskou krizi, kterou má na podzim přinést pandemie koronaviru. Zároveň platí, že se obyvatelé českých zemí mají dobře, nebo si to alespoň myslí. Polovina lidí říká, že se mají dobře, třetina ani dobře, ani špatně. Vyloženě špatně se má každý desátý Čech.

„Abychom pracující motor neutavili.“

Z výpovědi druhého pilota letu společnosti Smartwings, kterému na cestě z řeckého ostrova do Prahy krátce po vzletu přestal fungovat jeden motor, kapitán se však rozhodl snížit otáčky a letět níž až do Prahy – protestům druhého pilota navzdory. Letadlo doletělo zdárně, kapitán se podle vyšetřovatelů dopustil jednadvaceti chyb. Česko-čínská firma Smartwings ho až po nátlaku sesadila z pozice hlavního pilota, létá dál jako řadový pilot.

zdravotnictví

Eutanazii ne

Vláda nejspíš odmítne poslanecký návrh na legalizaci eutanazie, který předložili zástupci ANO a Pirátů. Proti jsou ministerstva zdravotnictví, vnitra, sociálních věcí, Nejvyšší soud, Nejvyšší státní zastupitelství, Hospodářská komora a biskupové. Neutrálně se k němu postavilo jen ministerstvo spravedlnosti. Návrh tedy s největší pravděpodobností neuspěje. Kdo nyní v Česku provede eutanazii, podle práva spáchá vraždu. Je stále nezákonná ve většině zemí, ale celosvětový trend se pomalu otáčí.

diplomacie

Turecko propustilo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].