Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bike brašničky

Taky na bikepacking? Asi taky. Celý svět se chystá na bikepackingové prázdniny, tedy vícedenní cesty na kole do přírody. Podle médií a sociálních sítí to vypadá, že v nejbližších dnech vyrazí takto kempovat asi tři miliardy lidí na všech kontinentech. A budou k tomu potřebovat až osm miliard brašen i brašniček. Nové typy zavazadel patří k bikepackingu jako bikepacking k letošním prázdninám. Jestli je totiž někdo vítězem koronavirové epidemie, je to jízdní kolo. Ve všech podobách, do města i do terénu. A teď i jako společník na prázdniny, plně naložené tábornickým vybavením.

Slovo nosič ovšem zapomeňte. Dát si na kolo nosič a na něj tašky z minulých sezon, to je strašně zastaralé a zbytečně jednoduché. Teď je potřeba pořídit si celou soustavu zavazadel: brašnu na řídítka, tašku na rám, různé typy popruhů, jimiž lze ke kolu přivázat třeba náhradní duši, otep dříví nebo lahváč. Na místo starého dobrého nosiče pak přijde takzvaná podsedlová brašna, která pod sedlem trčí jako zadeček. Cyklistu to promění v agilní hmyz, který si to odhodlaně pílí krajinou. Sáhnout do tašky vždy připraven.

Na internetu je možné najít spousty doporučení, jak do miniaturních zavazadel nacpat stan, nafukovací člun, příruční tiskárnu a další věci, které se dobrodruhovi mohou hodit. Ať už je na treku v Jižní Americe nebo v norských fjordech. Anebo – o těchto prázdninách spíš – v Orlických horách i Kašperkách. Když večer sundá z kola dalšího lahváče a další otýpku a přihodí do táboráku, vyjde to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].