Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Ruská stopa

Česko hledá cestu, jak se vypořádat s rostoucím tlakem

Ruská ambasáda v Praze • Autor: ČTK
Ruská ambasáda v Praze • Autor: ČTK

Pasažér letu na lince Moskva–Praha z letošního března, který je více než měsíc zavřený v útrobách ambasády Ruské federace v Praze, nemá zatím pro českou veřejnost tvář. Z novinového zpravodajství je znám pod přezdívkou „muž s ricinem“ a ví se o něm to, že i když v Česku v minulých letech pobýval pod krytím diplomatické akreditace, ve skutečnosti šlo o zpravodajce, jehož poslední přílet byl zcela mimořádný.

Zdroje tohoto časopisu tvrdí, že tentokrát měl přicestovat s dávkou mimořádně smrtonosného jedu ricin, který ruské tajné služby použily už minimálně ve dvou vražedných atentátech na lidi v západní Evropě za časů Sovětského svazu. Bezpečnostní složky „muže s ricinem“ vyhodnotily jako bezprostřední riziko pro trojici českých politiků, jejichž kroky v posledních měsících vyvolaly podráždění Moskvy. Diplomatova mise se tím výrazně zkomplikovala.

Vyzvedněte mě v Terminálu 1

O příjezdu ruského emisara již Respekt informoval v předchozích dvou týdnech. Nyní vycházejí najevo některá další fakta. Špiona s diplomatickým pasem čekal v čase příletu před halou Terminálu 1 na pražském Letišti Václava Havla vůz ruské ambasády, za jeho volantem, tvrdí naše zdroje, seděl řidič velvyslanectví.

Zpravodajec má dlouhodobě pracovat pro jednu z páteřních ruských tajných služeb, v Česku se pohybuje několik let. Na ruské ambasádě v Praze působí 130 zaměstnanců, je jednou z největších v Evropě, na velvyslanectví v sedmkrát lidnatější Velké Británii mají Rusové aktuálně 80…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].