Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Koronablok

Kde to vázne?

S uvolňováním restrikcí musí přijít víc testů. Stopování nakažených v rámci chytré karantény se rozbíhá, ale bohužel pomalu.

Do fronty. (Testování v Praze) • Autor: Milan Jaroš
Do fronty. (Testování v Praze) • Autor: Milan Jaroš

Po dvou měsících od prvního potvrzeného nakažení koronavirem začíná v Česku experiment, jak uprostřed epidemie zorganizovat aspoň částečný návrat k normálnímu životu. Část omezení už padla, další uvolňování se chystá na příští týdny. Pomalu tak končí první fáze, kdy stát držel infekci na uzdě tím, že zjednodušeně řečeno zavřel skoro všechny doma.

V tom ale nelze pokračovat donekonečna – kázeň občanů polevuje a ekonomika kolabuje. Český život s koronavirem tak vstupuje do fáze číslo dvě: restrikce se rozvolní a lidé se začnou znovu ve větší míře stýkat, jenže infekce mezi nimi bude dál. Místo zákazů proto musí přijít dokonalejší stopování, od koho kam se virus šíří, a rychlejší izolace těch, kdo jsou nebo mohou být nakažení.

Testování je ústřední podmínkou, aby se to povedlo.

Podmínkou toho je testovat větší počty lidí, což obnáší zdokonalit a zesílit výběr, kdo vlastně má na testy jít. Leccos se už zlepšuje, ale situaci pořád komplikují zmatky a nedůslednost.

Na třetinu plynu

Martin Radina předpokládal, že touto dobou už jeho tým pomalu nebude mít kam skočit. Vede jednu z největších laboratoří, kde se testy na koronavirus provádějí. V centrále jeho firmy SPADIA v areálu ostravské fakultní nemocnice však panuje relativní klid.

„Sám vidíte, že se tu nic moc neděje. Chybějí nám vzorky,“ podivuje se Radina, vzděláním biochemik, dříve šéf onkologického centra v Novém Jičíně a posledních 11 let spolumajitel firmy, která v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].