Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

V první linii

Lékařka v pražském Motole: Bojím se pouze o své blízké

Všechno je teď jinak: Příběhy některých hrdinů epidemie

Barbora Řepová pracuje jako lékařka v pražské Fakultní nemocnici v Motole na tzv. urgentním příjmu. V normálních časech to znamená, že jí rukama procházejí pacienti s neduhy všeho druhu – od bolavého břicha až po infarkty. V posledním týdnu se však pracovní náplň mladé lékařky, stejně jako celé společnosti, pohybuje mimo obvyklé koleje. Od příchodu epidemie do Česka tvoří většinu pacientů lidé, kteří se chtějí nechat otestovat, jestli nejsou nakaženi koronavirem. Řepová a její kolegové se rázem ocitli v první linii boje proti epidemii, které se bojí celá společnost.

Nová situace znamená trávit většinu dvanáctihodinové směny v gumových rukavicích, celotělovém ochranném obleku, průhledné masce a dýchat jen přes respirátor, což je fyzicky náročné. Daleko víc ji ale stresují psychické nároky, jež nová situace přináší, přičemž tím hlavním je neustálá hrozba nákazy. Hlavní obavu přitom lékařka nemá o své zdraví. „Jsem ve věkové kategorii, kdy jsou závažné komplikace nepravděpodobné. Daleko horší je strach, že se nakazím a ode mě to chytnou moji blízcí. Nevadí mi riskovat svoje zdraví, ale riskovat zdraví mé rodiny zatím v popisu mé práce nebylo,“ vysvětluje mladá doktorka.

Když se na příjmu v Motole objeví nový pacient s horečkou a příznaky infekce dýchacích test, lékaři ho otestují, a dokud test nevyjde jako negativní, dotyčný musí zůstat v nemocnici izolovaný od ostatních. Tahle izolace někdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].