S přelomem roku je v oblibě bilancování, připomínání opomíjených hrdinů. Zkusme proto nereprezentativní soutěž o nejmazanější podnikatelský počin uplynulých tří dekád.

Na mysl možná vytanou zdravotní postele Linet, sklářské impérium Preciosa nebo magnet na dotace Agrofert, jehož zakladatel a majitel k nám už několik let mluví z premiérských pozic. Přesto tentokrát poputuje zlatá medaile jinam než na Čapí hnízdo. Nic se totiž nevyrovná kusu opraženého těsta, pro které se ujal název trdelník. Je všude. Vtrhl do ulic, kde nekompromisně vytlačuje párek v rohlíku, nehledě na skoro zapomenutého šampiona devadesátých let langoš. Trdelník dobývá lyžařské areály i letní kempy, cizinci si ho nechávají plnit šlehačkou a fotí se s ním na Instagramu, cestovky ho už dávno zařadily mezi hlavní atrakce země po bok Karlštejna.

Trdelník se anoncuje jako „staročeský“ nebo „tradiční český“, pravda ale není ani jedno. Pochází z rumunského Sedmihradska, odkud si skořicí vonící sladkost přivezli maďarští dobyvatelé – jako kürtőskalács, komínový koláč – a s nimi se pak dostal na Slovensko, kde dostal název podle dřevěného válce, trdla, na kterém se peče.

Do Česka se rozšířil až s podnikatelským boomem po pádu železné opony. Svým způsobem se stal vzpomínkou na doby, která toužila po laciném zisku a netrpěla přecitlivělostí ohledně nějaké obchodní poctivosti. V mezičase jsme se naučili rozlišovat mezi originály a napodobeninami, českým ulicím ale dál dominuje rumunská dobrota, kterou…

I_obalka_R01
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R01
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 38 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte