Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Fico jako jezdec Apokalypsy

Během roku, který uplynul od vraždy Jána Kuciaka, se Slovensko mění k nepoznání

Až bude nějaký režisér hledat předobraz pro proměnu politika, který má v jednu chvíli vše, ale záhy o to začíná přicházet, měl by sledovat poslední rok Roberta Fica. Tomuto politikovi Slovensko de facto patřilo. Bez jeho rozhodnutí se na politické scéně neodehrálo nic a zdálo se, že je imunní ke všem přehmatům, kterých přibývalo a přibývalo. Pak ale přišla vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové a vše se změnilo. Začal Ficův nekontrolovatelný pád, který by byl pro zemi náročný už sám o sobě. Bývalý premiér se však evidentně rozhodl, že Slovensko vezme s sebou.

Zhroucený stát

Vražda dvou mladých lidí nepřestává šokovat ani rok poté. Absurdnost takového činu se vymyká chápání, ale vše, co se o sobě naši sousedé za tu dobu dozvěděli, umožňuje kontextu porozumět. Ukázalo se totiž, že v málokteré zemi Evropské unie jsou tak propletené politika, mafie, tajné služby, policie a justice. Kdo pravidelně sleduje slovenské dění, musí mít pocit, že se dívá na nepovedený thriller, do kterého scenáristé vhazují další a další podivné figury a zvraty, jimž může divák sotva uvěřit. Jenže ona je to realita.

Slováci tak zjistili, že docházelo ke sledování nepohodlných novinářů, a to i tajnými službami. Podnikatelští gangsteři vyhrožovali redaktorům a policie to kryla. Rodiny nejvyšších představitelů policie a politici obchodovali s členy podsvětí, zemědělci působící zejména na východě země byli likvidováni mafiánskou sítí, je vážné podezření, že při volbě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].