Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

V sovětském stylu

Republikáni jsou dnes stranou státního plánování

Republikáni se vrhli na obranu Donalda Trumpa zuřivě a se zápalem, jaký nejspíš překvapil i samotného prezidenta. Ještě před pár lety mnozí z nich naznačovali, že Trump ani vlastně není republikán, natož konzervativec. Dnes ale republikáni Trumpa milují a konzervativní puristé sdružení do skupin jako Tea Party Patriots, FreedomWorks nebo Club for Growth mobilizují miliony svých stoupenců na jeho obranu.

Proč? Nejčastěji tvrdí, že Trump naplnil republikánský program, že když se povznesete nad všechen cirkus a hysterii, chová se jako spolehlivý a oddaný konzervativec. V některých oblastech je to nepochybně pravda, jedná se ale většinou o sociální a kulturní otázky: jmenování soudců či zpřísnění pravidel upravujících potraty, migraci nebo azylovou politiku. Naopak když dojde na omezenou moc vlády, tedy bod, který republikáni dříve považovali za klíčový, chová se Trump zásadně nekonzervativně.

Podívejme se třeba na téma splašeného amerického dluhu, jež stálo u zrodu Tea Party. Hnutí vzniklo jako reakce na možnost, že dojde k odpouštění dluhů držitelům hypoték, v širším kontextu se ale vždy jednalo o nebezpečí deficitních výdajů. Podle serveru FiveThirtyEight padlo v roce 2011 během jednání v Kongresu slovo „deficit“ v osmi tisících případech. „Pro tuto generaci definuje základní odpovědnost vlády nutnost ubránit zemi před dluhovou krizí, dokud je ještě čas,“ prohlásil v roce 2012 budoucí předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Trump v prvním roce svého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].