Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Premiér na obtíž

Andreje Babiše pohltily jeho vlastní problémy. Je čas opustit vládu.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jaké to asi je, stát v čele vlády, mít ministry na povel, řídit Česko a čelit náporu dalekosáhlé odpovědnosti? A jaké to asi je, tohle všechno dělat a zároveň mít na krku vlekoucí se trestní stíhání za dotační podvod a hrozbu poškození vlastní, léta a s velkým úsilím budované firmy kvůli nelegálním dotacím? Právě v této situaci je český premiér Andrej Babiš poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman minulý týden obnovil trestní stíhání a audit Evropské komise konstatoval Babišův střet zájmů a protiprávní dotace pro jeho Agrofert. Bylo by naivní si namlouvat, jak se to snaží předvádět sám Babiš, že tato tíha se dá nést snadno a bez následků. Pro Babiše, ale především český stát.

Ano, ubráníme předsedu

Před zveřejněním výsledku auditorské práce Evropské komise zavládlo v Česku napětí, jak se věc odrazí v politice. Jedni čekali, zda na Babiše „po zásluze“ dopadne evropská ruka zákona, když ta česká postupuje tak váhavě. Druzí byli zvědaví, jak se premiér s tlakem z Bruselu vypořádá.

Věcně je ale problém docela jasný. Podstata střetu zájmů se asi nejlépe obnažuje teď po auditu, kdy bude muset Česko vracet stamiliony za dotace vyplacené Agrofertu. Fakticky by tak měl Babiš jako reprezentant státu pracovat na tom, aby ten samý Babiš jako majitel Agrofertu vrátil státu protiprávně vyplacené peníze. Střet zájmů by se tak možná ani nedal lépe ilustrovat.

Pokud dnes Babiš pořád opakuje, že se nic do Bruselu vracet nebude, dělá ze svého střetu zájmů čím dál…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].