Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Tenhle článek vám zachrání manželství

Konflikty mohou být přínosné, když pochopíme pár pravidel

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Někoho z vás při četbě titulku možná napadlo, že úpadek psychologického sloupku se pozná tak, že jeho autor začne čtenářům dávat rady do manželství. Váš úšklebek má jistě svou váhu, zároveň nám ovšem může posloužit jako ilustrace toho, jak se nemají formulovat výhrady. Jedovatá ironie, ponižující paušalizace, škodolibý výpad přímo na solar autorovy důstojnosti. Ať už si zkrátka o tématu dnešního sloupku myslíte cokoli, trocha ohledů by neškodila. Nejen v zájmu vašeho manželství vám proto udělíme pár rad, jak vést konflikt korektně a ku prospěchu obou stran.

Za ponožkami

Záminkou budiž čerstvý výzkum skupiny amerických psychologů publikovaný v prosinci v akademickém časopise Journal of Research in Personality. Experti zkoumali necelou stovku heterosexuálních párů po dobu jednoho týdne, kdy účastníci vyplňovali dotazníky, jak se právě cítí a co se v jejich vztahu děje.

Vyjevil se jistý vzorec, který pro většinu zkušenějších dvojic nebude až takovým překvapením. V párovém životě očividně pulzuje povědomá dynamika konfliktu. Podle zmíněných vědců to vypadá zhruba tak, že se jeden z partnerů z nějakého důvodu naštve, chvíli se ovládá, ale pak na druhého vyjede. Dotčený protějšek cítí frustraci, která se časem promění ve vztek, chvilkové ovládání a – protiúder. A tak pořád dokola. Začarovaný kruh vzteku se točí jakýmsi samospádem, kdy už si nikdo z partnerů ani nepamatuje, o co na začátku vlastně šlo.

Konflikt v manželských vztazích je mezi psychology populární…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].