Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Kdy začíná smrt

Lišácký pokus amerického vraha oživuje jednu lékařskou hádanku

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Benjamin Schreiber v minulých týdnech zaměstnal americkou justici jedním neobvyklým požadavkem. Dnes šestašedesátiletý muž v roce 1996 zavraždil člověka a dostal za to doživotí. V roce 2015 zkolaboval a byl převezen do nemocnice, kde mu celková sepse organismu způsobená neléčenými ledvinovými kameny na chvíli zastavila srdce. Lékaři jej ale resuscitovali a poté i úspěšně vyléčili.

Odsouzený vězeň se obrátil na soud s tím, že jeho doživotní trest už „vypršel“, protože tehdy na jednotce intenzivní péče vlastně zemřel. „Pan Schreiber je buď živý a v tom případě musí zůstat ve vězení,“ vynesla minulý týden zamítavý verdikt soudkyně odvolacího soudu ve státě Iowa Amanda Potterfield. „Anebo je mrtvý a potom je jeho odvolání diskutabilní.“ Mazaný vězeň tak zřejmě stráví v cele zbytek života, jeho pokus ale připomíná jednu odvěkou lékařskou otázku, na niž se odpověď kupodivu nehledá tak snadno. Co je to vlastně smrt? A dá se vůbec přesně určit, kdy nastává?

Plíce, srdce, mozek

Není to jen námět k filozofickému přemítání, ale praktické téma, z nějž vyplývá řada lékařských postupů nebo dilemat například pro umělé udržování pacientů na přístrojích nebo dárcovství orgánů. Pohled na povahu skonu lidského těla se vyvíjel postupně. Shakespearův král Lear stav své nehybně ležící dcery Cordelie ještě zjišťoval zrcátkem přiloženým k jejím ústům, už pár let po napsání hry však dramatikův krajan a současník William Harvey dobový názor „kdo nedýchá, je mrtvý“ posunul o kus dál. Ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].