Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Náš klaun pomůže pozůstalým

„Po plochém obřadu zbude prázdno,“ říká Oleg Vojtíšek, zakladatel služby Funeral clowns, pořádající netradiční pohřební ceremonie. Co bylo původně míněno jako žert, nabývá reálných rozměrů.

Není to pro každého.
Není to pro každého.

Jak vznikl nápad založit službu, která se chce na pohřeb zaměřit „z veselejší stránky“?

Nejdříve to bylo míněno jako vtip, na Twitteru jsme si všimli zmínky o funerálních klaunech z dob antiky. Pak jsme dali dohromady naše stránky. A na základě toho se začali ozývat známí s tím, že je to zajímavá služba, která by mohla pomoci překonávat tabu obklopující smrt. Od původní myšlenky se však začínáme vzdalovat. Chápeme, že lidé jsou plní bloků, tudíž humor postupně ukrajujeme, aby byla služba přijatelná pro všechny členy rodiny. Klaunství se trochu vytrácí, což mi bývá vyčítáno.

Není to i tak pro Česko příliš kontroverzní?

Nejsme zdaleka pro každého. Ani nepředpokládáme, že by se z toho mohl stát velký byznys. Teď se každopádně nacházíme ve fázi, kdy si přejeme rozčeřit vody. Termín pohřební klaun vytváří wow efekt a někoho může i popuzovat. A lidé nakonec stejně oceňují hlavně decentní ceremonii, kde se mohou chytit za ruce a společně prožít zármutek.

Nemyslíte, že se u nás organizují pohřby hlavně s ohledem na to, co si bude myslet okolí?

Samozřejmě, ale podle toho to dopadá. Když uděláte padesát kompromisů, nikomu to nic nepřinese. Uspořádáte plochý obřad, po kterém zbude prázdno. Lidé si pak na smuteční hostině vydechnou, ale to jim nepomůže zpracovat ztrátu.

Váš klaun by tedy měl pozůstalým pomoci projevit emoce a rozloučit se. Jak to konkrétně vypadá?

To závisí na přání rodiny a dohodě. Vše je individuální. Může provést pohřební ceremonie, rozptýlí popel, vypustí motýly, požehná hřbitovní půdě… Pokud je „jen“ přítomen, pak jsou jeho role velmi různé: baví děti, baví všechny účastníky, ztvárňuje krátké výstupy o zemřelém, může vystupovat jako kamarád – a být při tom všem velmi stručný i výřečný. Ale popisovat postupy nebo konkrétní interakci mi v téhle situaci přijde poněkud nemístné; každopádně je jeho přístup založen na interakci a jakémsi napojení.

V čem tkví symbolika klaunovy masky? Rozhodně neodpovídá klasické představě.

Speciální masku jsme vymysleli, protože klasický klaun s sebou nese i negativní konotace třeba kvůli hororům Stephena Kinga. Ale i tak na ni máme docela špatnou zpětnou vazbu. Nevypadá ani klaunsky, ale ani nepůsobí pohřebně. Sice jsme ji jednou využili, nicméně máme v plánu spíše něco ještě decentnějšího.

Kdo jsou vaši pohřební klauni?

Aktuálně je jeden a přeje si zůstat v anonymitě. Klauna nemůže dělat někdo bez herecké průpravy. Má pozůstalým pomoci uvolnit se a stmelit je. Proto musí být mimořádně empatický.

Je náročné měnit představu lidí o obřadu, který máme zafixován jen jako bolestný?

Změna musí probíhat pomalým tempem. Jde o to prožít si hezkou pohřební ceremonii. Tedy nepustit si jen pár písniček a poslechnout si recitaci básně, ale třeba také zasadit pohřební zahrádku. I běžné pohřební služby mají pocit, že je čas na změnu, ale současný stav jim zatím vyhovuje.

O vaše služby projevují zájem i lidé z Ameriky…

Ano, míváme každý den jednu dvě poptávky. Ale v Americe bychom museli mít někoho svého. Nicméně myslím, že nás tam někdo zkusí napodobit. Pohřební klaun je unikátní myšlenka a napříč západním světem zažívají pohřební ceremonie renesanci.

V případě, že klienti nemají finance na obřad, nabízíte crowdfunding. Využil už někdo této nabídky?

Prozatím ne, ale není problém na Hithitu uspořádat sbírku. Pokud si pozůstalý přeje, aby to byla velká party s kamarády, ale nezůstaly mu peníze, lidé se určitě složí.

Chystáte prý i organizaci pohřbu pro on-line hráče počítačových her.

Jedná se o pohřeb přímo ve hře. Dnes se zhruba čtyři procenta populace věnují hraní velmi intenzivně. Hra je potom pro ně reálnější než skutečný život, a zažít pohřeb si pak zaslouží také spoluhráči. Zatím však tuhle službu nenabízíme, potřebujeme získat někoho, kdo se v prostředí on-line her opravdu orientuje.

Autorka studuje žurnalistiku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2019 pod titulkem Náš klaun pomůže pozůstalým