Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ztracené umění: jak vnímat své tělo

Respekt 41/2019

Dík za vynikající seznámení Petra Třešňáka s propriocepcí, vnímáním signálů těla z nejrůznějších nervových zakončení ve svalech, šlachách a jinde, o kterých většinou nevíme, nevnímáme je, i když nám umožňují jakýkoli pohyb, polohu a postoj a jejichž vnímáním můžeme provést harmonizaci našeho těla, jeho mobilizaci k větším výkonům nebo i léčbě určitých poruch. To není žádné šarlatánství, to je jen exaktní medicínský přístup.

Podobně i stavění léčby na obnovení porušených interpersonálních vztahů, které mohou být zdrojem chorob, což je podstatou léčby MUDr. Jana Hnízdila, nebo léčba intrapersonálních vztahů načrtnutá již před sto padesáti lety Sigmundem Freudem, které také mohou být zdrojem nejrůznějších nemocí. To všechno jsou exaktní medicínské přístupy, jež můžeme řadit do pojmu alternativní medicína, na rozdíl od toho, co většina lidí alternativní medicínou nazývá, i když ve skutečnosti s exaktní medicínou nic společného nemá.

Jako nemohu léčit zlomeninu rozhýbáváním, tak i jednotlivé mnou popsané alternativní medicínské přístupy lze použít jen při určitých zdravotních problémech. Každý objevitel nového přístupu má tendenci léčit všechny nemoci, čímž se dostává na pole nevědeckých alternativních postupů. Dnes už se tomu snadno můžeme vyhnout.

MUDr. Bohumír Šimek

Okreskou do Vídně

Respekt 42/2019

To, že je Česko „zemí budoucnosti“, není od Andreje Babiše popravdě pochvala, když uvážíme že, jak sám de facto říká, jeho vláda dostala naši zemi do společnosti zemí jako Rusko, Brazílie či kontinentu jako Afrika, jež jsou tak tradičně nazývány. Tyto státy a oblasti mají nesmírné přírodní bohatství, které by jim mohlo poskytnout skvělou přítomnost, ale kvůli neschopnému vládnutí, historii diktatur, nedostatku nebo absenci svobody k plnému uplatnění jeho obyvatel neprospívají.

Příkladem pro nás by raději měly být „země přítomnosti“, jako jsou USA, Jižní Korea a některé státy západní Evropy, abychom nemuseli opouštět tu naši, jak se to stávalo v minulosti či jak dnes opouštějí tu svoji mnozí běženci z různých částí světa.

Pavel Veleba

Oprava

V rubrice Minulý týden jsme v minulém čísle uvedli, že vdova po prezidentovi Václavu Havlovi Dagmar Havlová chce přestavět jeho někdejší venkovskou chalupu Hrádeček u Trutnova na hotelový rezort. Hotelový rezort však hodlá postavit na zahradě chalupy.

Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].