Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

K čemu jsou nám muzea

Instituce střežící poklady naší minulosti se radikálně mění – jak?

Platí vás výrobce
slzného plynu! (Protest před newyorským muzeem Whitney) • Autor: ANDREW WHITE / New York Times /
Platí vás výrobce slzného plynu! (Protest před newyorským muzeem Whitney) • Autor: ANDREW WHITE / New York Times /

Zní to jako válka o slovíčka, ale na jejím konci může náš kulturní svět vypadat jinak. Zatímco dřív se muzea a galerie vnímaly jako chrámy umění, ve kterých můžete jako v zoo spatřit nejkrásnější exponáty posbírané po celém světě, dnes jsou čím dál víc chápány jako fóra k veřejné diskusi, kam má společnost obývající tuto planetu směřovat. Muzea se přitom snaží jít v této debatě příkladem. Proto se z nich odstraňují artefakty ukořistěné během koloniální éry, do expozic se prosazují díla dříve upozaďovaných menšin a jejich vedení si začíná dávat bedlivý pozor, od koho čerpá finance na provoz.

Změna se odrazila na valném shromáždění organizace ICOM, která muzea po celém světě zastřešuje. Na programu zářijové porady v japonském Kjótu nebylo nic menšího než oficiálně přehodnotit, k čemu nám mají muzea v 21. století sloužit.

Pro planetární pohodu

Od července to mezi muzejníky globálně vře. Mezinárodní rada muzeí (ICOM – International Council of Museums) totiž stojí před přelomovým rozhodnutím: nevládní organizace sdružující přes dvacet tisíc muzeí se rozhodla předefinovat, co vlastně muzea v dnešní době znamenají a jaké mají poslání. Stávající definice, kterou se řídí i muzea a galerie v České republice, říká, že muzeum je nezisková instituce, která „získává, uchovává, zkoumá, komunikuje a vystavuje hmotné a nehmotné dědictví lidstva“ s cílem předávat veřejnosti vzdělání, poučení a zábavu. Tohle znění se neupravovalo několik dekád, teď je ale ve vzduchu radikální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].