Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Bauhaus
Bauhaus

Všechno Bauhaus

Bauhaus
Bauhaus

Je to už sto let, co vznikla umělecká škola Bauhaus, která do velké míry zformovala naše představy o tom, co je hezké a moderní: od domů přes židle po příbory. Německo toto výročí mohutně slaví a minulou neděli se otevřelo i nové muzeum v Desavě, kde je k vidění cenná bauhausovská sbírka. Muzeum je skleněný kvádr, otevřený do ulice i přilehlého parku: každý může vstoupit, je tu spousta dveří. Nad hlavou návštěvníků ve výšce pěti metrů se pak vznáší další kvádr, uzavřený sál s expozicí. „Ani o něm nevíte, ale pořád tam je – tak je to i s dědictvím Bauhausu,“ řekl serveru Dezeen architekt Roberto González ze španělského ateliéru Addenda Architects.

Stanislav Fiala • Autor: ČTK
Stanislav Fiala • Autor: ČTK

„Všichni se berou moc vážně, nejen architekti. Přitom jsme na této zemičce jen na chvíli.“

Stanislav Fiala při přebírání ceny Architekt roku. Je to ocenění pro tvůrce, kteří se v posledních pěti letech zasloužili o architekturu v ČR.

Květovaná kolekce
Květovaná kolekce

Květovaná kolekce

Co se zahradou mezi paneláky? Módní návrhářka Karolína Juříková zdědila zahradu na Jižním Městě a pokouší se s tím vypořádat také svou novou kolekcí Trying to be part of Nature (Snaha být součástí přírody). Je vyrobená z autorských textilií, které vznikly páráním, laserováním a opětovným spojováním nepotřebných látek. A je celá květovaná. Návrhářka ji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].