0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura15. 9. 20192 minuty

Styl

Bauhaus

Všechno Bauhaus

Bauhaus
Bauhaus
Bauhaus
↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Je to už sto let, co vznikla umělecká škola Bauhaus, která do velké míry zformovala naše představy o tom, co je hezké a moderní: od domů přes židle po příbory. Německo toto výročí mohutně slaví a minulou neděli se otevřelo i nové muzeum v Desavě, kde je k vidění cenná bauhausovská sbírka. Muzeum je skleněný kvádr, otevřený do ulice i přilehlého parku: každý může vstoupit, je tu spousta dveří. Nad hlavou návštěvníků ve výšce pěti metrů se pak vznáší další kvádr, uzavřený sál s expozicí. „Ani o něm nevíte, ale pořád tam je – tak je to i s dědictvím Bauhausu,“ řekl serveru Dezeen architekt Roberto González ze španělského ateliéru Addenda Architects.

Stanislav Fiala • Autor: ČTK
Stanislav Fiala
Stanislav Fiala • Autor: ČTK

„Všichni se berou moc vážně, nejen architekti. Přitom jsme na této zemičce jen na chvíli.“

Stanislav Fiala při přebírání ceny Architekt roku. Je to ocenění pro tvůrce, kteří se v posledních pěti letech zasloužili o architekturu v ČR.

Květovaná kolekce
Květovaná kolekce
Květovaná kolekce

Květovaná kolekce

Co se zahradou mezi paneláky? Módní návrhářka Karolína Juříková zdědila zahradu na Jižním Městě a pokouší se s tím vypořádat také svou novou kolekcí Trying to be part of Nature (Snaha být součástí přírody). Je vyrobená z autorských textilií, které vznikly páráním, laserováním a opětovným spojováním nepotřebných látek. A je celá květovaná. Návrhářka ji…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc