Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Všichni prezidentovi producenti

Volodymyr Zelenskyj udělal důležitý krok k pokusu ovládnout neklidnou ukrajinskou politickou scénu

Bez pompy a bez strany. Zatím. (Zelenskyj skládá prezidentskou přísahu) • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Bez pompy a bez strany. Zatím. (Zelenskyj skládá prezidentskou přísahu) • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Jak sliboval, tak udělal. Nedávno zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl minulé pondělí inaugurován do úřadu a při té příležitosti rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby. Měly by se konat v druhé polovině července, tedy za necelé dva měsíce. Není to velké překvapení, co nejvčasnější volby Zelenskyj potřebuje, aby parlament zaplnil co nejvíce zástupci své strany Sluha lidu a mohl začít měnit zemi podle svého.

Teď je parlament roztříštěný a nejsilnějším uskupením je v něm strana exprezidenta (a poraženého soupeře) Petra Porošenka. Pokud by se Zelenskyj o předčasné volby nepokusil, musel by čekat na regulérní termín na konci října. Dost na to, aby se nadšení a optimismus jeho voličů opotřebovaly. Do té doby by se vítěz voleb se svými omezenými prezidentskými pravomocemi musel spoléhat prakticky jen na slova a gesta.

Změna a improvizace

Nový ukrajinský prezident každopádně obojí ovládá velmi dobře. Titulky novin zaplnila jeho výzva z inauguračního projevu, aby si úředníci „nevěšeli na zdi jeho portréty, ale fotografie svých dětí  a před každým rozhodnutím se jim podívali do očí“. Do budovy parlamentu na svou inauguraci nepřijel limuzínou – dorazil pěšky a cestou se zdravil a objímal se svými příznivci. V Kyjevě, kde se stalinsky megalomanské vládní a úřední budovy tyčí do nebes, je taková civilnost skoro šokující novinkou. V jedné z takových budov ostatně sídlí i sám ukrajinský prezident – a Zelenskyj oznámil, že Bankovní ulice, v níž stojí,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].