Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

500 za 10

Respekt bude i nadále časopisem, který stojí na seriózní a nezávislé žurnalistice

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Před deseti lety touto dobou nastupoval do funkce Barack Obama, začala vysílat TV Barrandov, na sociálních sítích největší vzrušení vzbuzovaly fotky koťátek, soukromá média byla v rukou především zahraničních vlastníků, drtivá většina společnosti netušila, kdo je Andrej Babiš, Miloš Zeman plnil slib, že už chce být jen důchodcem na Vysočině, Češi předsedali Evropské unii a svět se propadal do mimořádně složité ekonomické krize, která vypukla jen pár měsíců předtím. Poslední bod spustil události, které zásadně ovlivnily nejen mezinárodní politiku, ale i svět médií.

Toto pondělí uplynulo přesně deset let od chvíle, kdy jsem převzal vedení Respektu (toto je „mé“ pětisté vydané číslo). Občas se nás ptáte, kdo vlastně Respekt čte. Toto je příležitost nabídnout pár dat. Dříve nás četli dominantně muži, dnes ženy tvoří polovinu. Těší nás i to, že přibývá mimopražských čtenářek a čtenářů a i těch, kteří žijí v menších městech. Například 17 procent čtenářů Respektu žije v obcích s méně než tisícem obyvatel, stejně velké procento nás pak čte ve městech do pěti tisíc obyvatel. Ve městech nad 100 tisíc obyvatel pak žije 44 procent naší čtenářské obce. Cestu si k nám nacházejí i mladší generace, čtvrtinu tvoří lidé ve věku do 30 let.

Především máme radost, že vás přibývá. Právě skončený rok 2018 byl pak náš vůbec nejúspěšnější, když si Respekt kupovalo přibližně 36,5 tisíce čtenářů a čtenářek. Dalších deset tisíc nás čte na digitálních platformách, ale nepočítají se do auditovaného prodaného nákladu. I díky vám se tak Respekt před časem posunul ze ztrátového titulu v ziskový.

Před deseti lety jsem tu napsal: „Respekt bude i nadále časopisem, který stojí na seriózní a nezávislé žurnalistice. Časopisem, který se nepodbízí politikům ani ekonomické lobby. Odhaluje nekalé praktiky, ale zároveň nepomíjí pozitivní události. Svět není jen o korupci a lidech, kteří si chtějí uzurpovat moc.“ A to platí i nadále. Stejně jako to, že připravovat pro vás Respekt je radost a čest.

View this post on InstagramDnes je to přesně deset let od chvíle, kdy se @eriktabery stal šéfredaktorem Respektu. Shodou okolností to vyšlo na pětisté číslo pod jeho vedením. Při té příležitosti pro vás jako dárek na celý den odemykáme kompletní archiv všech vydání. Můžete tak třeba cokoliv sdílet se známými, kteří nemají předplatné. ➡️ www.respekt.cz/archiv 🎁🔓A post shared by Týdeník Respekt (@respektcz) on Jan 7, 2019 at 2:51am PST

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 2/2019 pod titulkem 500 za 10