Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Civilizace

Příliš úspěšní vegani

New York je – po Los Angeles a Portlandu – v Americe údajně třetí nejpřátelštější město k veganům. Nenajde se zde nóbl kavárna, zmrzlinářství a téměř ani restaurace, kde by na vegany nebyli alespoň připraveni. Roste počet míst, která jsou veganská, nabízejí ale tak dobré věci, že tam s velkou chutí jí, pije a hoduje i zbytek populace. Před nedávnem jsem stála ve frontě ve vynikající veganské prodejně burgerů a milkshaků, tenhle týden jsem zase čekala, až se uvolní místo v napěchované výspě japonských nudlí zvané Ramen Hood, kde se nudle nabízejí zcela bez živočišných produktů. Dokonce tu servírují i znepokojivě realistické vejce připravené ze sojového mléka a lahůdkového droždí. Vzhledem k tomu, že se všichni od OSN až po Gretu Thurnberg shodují na tom, že máme šanci zachránit planetu, jen pokud se zřekneme konzumace a chovu zvířat, a horory velkochovů už nejsou žádným tajemstvím, veganskému průmyslu se začíná konečně dařit. McDonald’s v Německu spouští rostlinný burger, čtvrtina mileniálů prý zvířata už nekonzumuje a The Economist letos vyhlásil rok vegana.

Ač maso nejím už několik dekád, něco mě na tomto bezpochyby pozitivním trendu znepokojuje. Daří se totiž produkovat čím dál realističtější náhražky masa. Například kalifornský startup Just, který před časem zaplavil trh nevaječnou majonézou, začíná ve velkém nabízet „kultivované maso“ připravované laboratorně ze živočišných buněk a prý opravdu chutná jako to z kuřat. A veganské produkty jako Beyond Burger, vyráběné…

I_obalka_R19
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R19
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 37 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte