Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Proč neodvolat Trumpa

Demokratům se nabízí lepší strategie než impeachment prezidenta

Zkuste si na chvíli představit, jak stále častější úvahy demokratů o odvolání Donalda Trumpa znějí v uších desítek milionů jeho voličů. Mnozí z nich ho podpořili, protože mají pocit, že jimi vzdělané kosmopolitní elity opovrhují, že je ignorují nebo se jim vysmívají – nejvíce právníci a novináři. A co se stane, když jejich člověk vyhraje volby? Tytéž elity se pustí do série manévrů s cílem zvrátit výsledek. Takový krok by masivně posílil třídní nenávist, jež živí Trumpův úspěch. Tématem by se místo Trumpových přešlapů stala urputnost a obsese demokratů. A nakonec by samozřejmě všechno selhalo, protože Senát kontrolovaný ze dvou třetin republikány nebude hlasovat pro prezidentovo odsouzení a umožní mu tak, aby se vychloubal „osvobozujícím rozsudkem“ jako zlatou medailí.

Já vím, mnozí zapáleně tvrdí, že tady nejde o politickou otázku, ale spíše o morálku a právo. Říkají, že Kongres nemá po přečtení Muellerovy zprávy jinou možnost než naplnit svou povinnost a odvolat prezidenta. Tento pohled však spočívá na naprostém nepochopení impeachmentu. Ten je ve své podstatě politickým procesem, nikoli právním. To je také důvod, proč používá jinou terminologii než běžné trestní procedury a proč je rozhodnutí svěřeno do rukou politického orgánu, tedy Kongresu, a nikoli soudů.

Gerald Ford v roce 1970, když byl ještě šéfem opozice dolní komory Kongresu, nabídl nejupřímnější definici přestupku hodného impeachmentu: „Je to ten, který považuje v daný historický okamžik za dostatečně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].