Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Faltýnek to zařídí

Profil muže, bez jehož zákulisních tahů se Babiš neobejde

Domluví se i s čertem, když je zapotřebí. • Autor: Milan Jaroš
Domluví se i s čertem, když je zapotřebí. • Autor: Milan Jaroš

Umět se domluvit s každým, kdo se počítá, nikdy neodříct žadateli žádnou schůzku a udržovat vějíř kontaktů na lidi schopné pomoci s prosazením zájmů strany, firmy nebo přítele. To je strategie, na níž místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek postavil svou kariéru. Alespoň tak to on sám popsal, když si ho koncem března Poslanecká sněmovna pozvala na plénum k vysvětlení, proč se v listopadu 2017 sešel nikým nepověřen v brněnském hotelu Voroněž s šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem, aby s ním – podle policejního dokumentu – probral, jak prosadit zájmy společnosti Kapsch v tehdy probíhající desetimiliardové soutěži o mýtné.

I tahle schůzka byla počátkem letošního března důvodem velké policejní operace kvůli podezření z korupce, v jejímž hledáčku se ocitl také Jaroslav Faltýnek. To vyvolalo mediální zájem o jeho politickou a manažerskou kariéru a pátrání po tom, jakým způsobem tento donedávna v podstatě veřejnosti celkem neznámý muž dokázal nepozorovaně získat velký vliv na tuzemskou ekonomiku i politiku.

Kouzlo práce s lidmi

Dnes už o vlivu Jaroslava Faltýnka, jednoho z nejbližších spolupracovníků premiéra Andreje Babiše, nikdo nepochybuje. Třeba minulý týden proběhlo ve sněmovně hlasování o zdanění církevních restitucí, které jako podmínku podpory současné vlády požadovali komunisté. Šéf ANO jim to slíbil, ale když se jeho kabinet opravdu dostal k moci, do projednání zákona ve sněmovně se mu příliš nechtělo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].