0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura21. 4. 20195 minut

Jako doma

Kapela Khoiba vydává po dvanáctileté pauze nové atmosférické album

,
foto: Matěj Stránský
Khoiba • Autor: Matěj Stránský

Kouř na scéně skrývá dvě siluety, na něž dopadá bílé světlo bodových reflektorů, a jejich stíny se v nadživotní velikosti zobrazují na zdech. Dramatický efekt divadelních světel je maximální. Jsou to první chvíle na pódiu během křtu nového alba v pražské MeetFactory. Zpěvačka Ema Brabcová má na úvod zavřené oči, ale po pár vteřinách v temnotě se zdá, jako by náhle procitla ze spánku. Poprvé pohlédne do publika. A ono probuzení se v přeneseném významu dá vztáhnout i na samotnou kapelu Khoiba, která po dlouhých dvanácti letech vydává novinku a vrací se na koncertní pódia.

Oba měli v mezičase dost vlastních aktivit. Kytarista Filip Míšek se stal vyhledávaným a ceněným skladatelem hudby k filmům i tanečním představením. Za hudbu k polskému snímku Fuga byl dokonce nominován na tamní filmovou cenu Orly. Ema Brabcová zpívala s kapelou Luno a stala se součástí projektu Jana P. Muchowa – The Antagonists, který uvádí živá provedení jeho filmových melodií. Ale společné hraní jim chybělo oběma.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Khoiba je kapela, ve které se cítím nejvíc jako doma. To ale vůbec neznamená, že je při tvorbě vše idylické a bezkonfliktní,“ popisuje Ema Brabcová naladění panující ve dvojici, jež ohlásila plný comeback, ale její koncerty ani nové album nejsou ani trochu nostalgickou záležitostí mířící na pamětníky. Těch ostatně ani v MeetFactory nebyla většina – Khoiba se svou zádumčivostí a křehkostí skvěle vyjímá i v roce 2019.

Naladit se

„Tohle je poprvé, co jsem byla na nějakém…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc