Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Melancholie není pro místní

Ti, kteří tady žijí, chtějí slyšet inspirativní
příběhy. (Kamil Kavka)
Ti, kteří tady žijí, chtějí slyšet inspirativní příběhy. (Kamil Kavka)

S odlehlým Jesenickem si lidé spojují přírodu a melancholii, ale místní často vnímají spíš nízké mzdy, nezaměstnanost a nedostatek perspektivy. Kamil Kavka se to rozhodl změnit a založil webovou stránku PositivJe.cz, kde každý den publikuje jednu pozitivní zprávu z regionu. „Chci změnit vnímání Jesenicka hlavně v očích mladé generace, která odtud masově odchází. A přispět k tomu, aby se aspoň část lidí po studiích vracela,“ říká Kavka.

Nebylo by lepší dělat web prostě jen se zprávami z Jesenicka? Proč jen pozitivní?

Protože těch negativních si Jeseničané užijí dosyta v médiích: negativna do sebe absorbují hrozně moc už tím, že se v tomhle regionu pohybují. Rok a dva měsíce, po které web provozuji, mi potvrzují, že je tu obrovský hlad po pozitivních zprávách. Prakticky stejný web jsem proto nedávno spustil i pro sousední Šumpersko.

Jaký byl impulz pro pozitivní zprávy?

Vyrůstal jsem v atmosféře, že Jesenicko je špatné, mrtvé, že se tam člověk nemůže projevit. Hned po vojně jsem odtamtud odešel do Prahy, kde jsem studoval a pracoval jako manažer. Po 15 letech jsem se vrátil a řekl si, že s tím zkusím něco udělat. Prvního ledna 2018 jsem založil facebookový profil PositivJe jako pozitivní Jesenicko. A dal jsem si závazek, že po dobu jednoho roku vydržím publikovat každý den jednu pozitivní zprávu z regionu. Jelikož jsem zjistil, že pro ně existuje publikum, v půlce roku jsem pak vytvořil ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].